BiH
0

Ukinut režim saobraćaja par-nepar u Kantonu Sarajevo

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ukinuta je odluka o saobraćanju vozila prema principu par-nepar, potvrđeno je za Klix.ba. Odlučio je ovo danas Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

Odluka je donesena zbog zabilježenog pada zagađujućih čestica u zraku.

Operativni štab su činili ministrica zdravstva Vlade KS Zilha Ademaj, ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić, ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša KS Čedomir Lukić, v. d. policijskog komesara MUP-a KS Mevludin Halilović i stručnjaci za zaštitu okoliša i zraka.

Ova odluka na snazi je bila dva dana, nakon što ju je 24. decembra potpisao kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša Čedomir Lukić.

Riječ je o sistemu par-nepar, što u prijevodu znači da je jedan dan zabrana važila za sva vozila čija registarska oznaka završava brojevima 0, 2, 4, 6 i 8, a drugi dan za neparne brojeve, odnosno 1, 3, 5, 7 i 9.

Policija jučer i danas nije kažnjavala vozače koji se nisu pridržavali navedenih pravila, već je samo pisala upozorenja. Za pravne osobe koje se nisu pridržavale propisanih mjera bila je propisana novčana kazna u iznosu od 1.000 do 5.000 KM, a za fizičke osobe od 500 do 1.000 KM.

Ova mjera se nije odnosila na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih preduzeća i vozila s diplomatskim tablicama te hitnih intervencija (Hitna pomoć, Civilna zaštita i vatrogasci), kao ni na vozila za snabdijevanje lijekovima i namirnicama.