{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Ukidanje viza BiH treba usloviti popisom stanovništva'

S
23.12.2009. u 11:49
0
77
'Ukidanje viza BiH treba usloviti popisom stanovništva'
0
'Ukidanje viza BiH treba usloviti popisom stanovništva'
Milorad Živković
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković smatra da međunarodna zajednica popis stanovništva u BiH treba da svrsta među uslove za dalji napredak zemlje ka EU.
"Popis stanovništva trebalo bi da bude na listi uslova za liberalizaciju viznog režima, jer ne mogu da shvatim da su za ukidanje viza bitnije neke odredbe iz Krivičnog zakona, koji je na toj listi, poput kažnjavanja negiranja genocida ili ratnog zločina, nego da se zna koliko u BiH ima ljudi i koliko može da se izda biometrijskih pasoša", rekao je Živković u izjavi za Srnu.

Iako Evropska komisija i OHR stoje iza stava da BiH treba da uradi popis stanovništva, Živković kaže da je očigledno da postoje dvostruki standardi kada su u pitanju uslovi za liberalizaciju viznog režima.

Živković traži od Evropske komisije i specijalnog predstavnika EU da se izjasne o standardima koji treba da budu zastupljeni na popisu.

"Treba da kažu šta je viši standard - kad nekome omogućite da bira da li će se na popisu izjasniti o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku, što su ustavne kategorije, ili da toga uopšte uopšte nema na popisnom listiću", istakao je Živković.

Predsjedavajući Predstavničkog doma smatra da je viši standard, i evropski i demokratski, omogućiti ljudima da biraju da li će se o ovim pitanjima izjasniti na popisu, nego im to zabraniti.

U traženju da u popis budu uvrštena pitanja jezika, nacionalnosti i vjeroispovijesti Živković ne vidi ništa problematično jer je, podsjeća, Ustavom precizirano da u BiH žive tri konstitutivna naroda, da su tri jezika ravnopravna i da svi imaju pravo na vjeroispovijest.

"Ako je sve to ustavne odredbe, zašto to ne bi moglo da bude na popisnom listiću", zaključio je Živković.

BiH u 2010. godinu, koja je ključna za pripremu popisa stanovništva, koji će u evropskim zemljama biti obavljen 2011. godine, ulazi bez zakona o popisu stanovništva, bez kojeg je nemoguće pristupiti provođenju propisa.

U parlamentarnoj proceduri nalazi se Prijedlog zakona o popisu stanovnštva, domaćinstava i stanova u BiH u 2011. godini, kojim se licima koja će biti obuhvaćena popisom ostavlja mogućnost da sami odluče da li će se izjasniti o pitanju nacionalne pripadnosti i vjerskog opredjeljenja, ali je zbog odbijanja bošnjačkih poslanika da podrže ovakav zakon, on u septembru vraćen nadležnoj komisiji za reforme i razvoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: