Socijalna osjetljivost?
725

Ukidanje mjesečnog paušala od 560 KM izazvalo burnu raspravu u Skupštini KS

Piše: M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
Skupština KS (Foto: M. O./Klix.ba)
Prijedlog zakona o plaćama i naknadama koji predviđa ukidanje mjesečnog paušala od 560 KM zastupnicima, koji su dobijali pored plaće, izazvao je burnu raspravu u Skupštini KS.

"Postoji pravni osnov za ovaj zakon. U raspravi su zastupnici najviše problematizirali ukidanje paušala. Neću ulaziti u to da li je moralno ili ne, ali primanje naknade za nešto za što ste već plaćeni je potpuno nelogično. U budžetu KS koji će biti razmatran iduće sedmice za milion KM je povećan budžet Ministarstvu obrazovanja. Predviđena je i stavka finansiranja Roditeljske kuće. Nijedan amandman na ovaj zakon nije uložen. Pitam se da li su zastupnici uradili svoj posao ovaj mjesec i iščitali materijale, jer amandmana nema", kazala je ministrica Lejla Brčić.

Zastupnik SDP-a Igor Stojanović smatra da je zakon o plaćanju i naknadama početak promjene stanja u BiH.

"Puno je veća odgovornost na članovima Vlade KS. Svima treba biti jasno da se nova parlamentarna većina bori da se ukinu povlastice. Ova većina želi ukinuti takve vrste beneficija", rekao je Stojanović.

Prema riječima zastupnika Zvonka Marića, SBB će podržati ovaj zakon.

"Posramljen sam što smo ovoliko vremena posvetili sebi, pored svih gorućih problema građana. Treba krenuti od parlamenta, podržavam promjene u platama, ali je odgađanje nerazumljivo. Opozicija je prvo imala jedan uvjet, a zatim tri uvjeta. Bio sam ganut kada sam čuo riječi socijalna osjetljivost", kazao je Marić.

Zakon će bez imalo dileme podržati i Naša stranka, jer su ukidanje paušala predlagali i u prošlom sazivu.

"Ovo će biti veliki pomak. Premijer je svjestan da je pogriješio i izvinio se. Ovo je novina da je neko spreman preuzeti odgovornost za svoje greške. Na raspolaganju smo građanima", istakla je zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je kazao da je bivša vlada na čelu s Ademom Zoljem uoči izbora svima povećala plate i da sadašnja vlada želi ukinuti sve nelogičnosti.

"U Skupštini je 29 ili 30 profesionalnih zastupnika od kojih će osam brzo u Dom naroda. Ovo što smo slušali je jeftini populizam, jer SDA neće da se odrekne paušala. Odugovlačit će koliko god budu mogli da se ne dođe do KCUS-a i ZOI-ja. Njihovo je da rade svoje, a mi ćemo raditi svoj posao. Mene bi bilo sramota da s paušalom primam blizu 4.000 KM", istakao je Konaković.

Mahir Dević (SDA) je kazao da će zastupnici iz njegove stranke biti suzdržani ukoliko se ne usvoji zaključak o smanjenju plata Vladi.

"Mi smo najmanje 20 puta rekli da podržavamo ovu inicijativu, ali smo rekli da Vlada koja je predlagač, s obzirom da ima koeficijent 315 i povećane plate, sve izjednači sa zakonodavnom vlasti. Nije problem ni da imaju malo veće plate, ali da pokažu socijalnu osjetljivost. Da sva sredstva usmjerimo na gradnju Roditeljske kuće. Zastupnici koji idu u Dom naroda će koristiti to pravo i mi ćemo ih prozvati", rekao Dević.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika Kantona Sarajevo, Dević kaže da SDA želi zakon o porijeklu imovine, ne o prijavljivanju.

"Već smo je prijavili. Nema slova o porijeklu. To je jedan u nizu populizama. To nije zakon kakvim ga predstavljaju. Željno očekujemo zakon o porijeklu imovine. Do sada smo od Vlade vidjeli populizam u kojem se nalaze pamfleti", istakao je Dević.