BiH
60

UKCS: "Zlatni sat" nikada nije zaživio, a primljenom kadru je istekao ugovor

Piše: Irvin P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) ukinuo je proceduru poznatu kao "Zlatni sat", dok predstavnici UKCS-a imaju drugačije objašnjenje.

Naime, iz UKCS-a tvrde kako procedura "Zlatnog sata" nikada nije u potpunosti zaživjela te da je za vršenje ove ljekarske procedure potreban dodatni kadar i dodatno finansiranje.

Radi se o modernoj invazivnoj metodi tretmana pacijenata koji je pretrpio infarkt srčanog mišića. U periodu prvog sata od početka napada jednostavnom intervencijom kateterom kroz krvne sudove otklanja se problematični ugrušak, čime se otvara zakrčeni protok u srcu. Pacijenti ovim potezom budu spašeni bez komplikacija i posljedica srčanog udara.

Dolaskom novog menadžmenta na čelo UKCS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović, ova je procedura ukinuta.

Portal Klix.ba je u nekoliko navrata pokušao kontaktirati nadležna tijela u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo kako bi došao do provjerenih informacija. Ipak, UKCS se oglušio na naše upite.

UKCS se u danas oglasio sa kratkim saopćenjem u kojem se tvrdi kako tzv. Zlatni sat "nikada nije istinski zaživio".

"U KCUS nikad nije istinski zaživjela procedura pPCI – 'Zlatni sat', jer nije bio riješen način finansiranja procedure kao ni kadar. Kadar koji je primljen u proceduri 'Zlatni sat' bio je primljen na određeno vrijeme, te su njihovi ugovori istekli", stoji u saopćenju Centra.

U saopćenju se dalje tvrdi da je po dolasku novog menadžmenta organizirano više sastanaka sa ciljem rješavanja navedenih problema.

Ponavljamo, prema pisanju Centra problemi koji stoje na putu provođenja zahvata koji spašava živote su kadar kojem je istekao ugovor i način na koji će procedura biti finansirana. U većini svjetskih medicinskih centara "Zlatni sat" je redovna procedura.

Prema saopćenju UCKS-a, pacijenti se trenutno tretiraju prema važećim "evropskim protokolima i američkim vodičima za tretman akutnog infarkta miokarda".