BiH
47

Kako je UKCS mjesecima zbunjivao javnost: Od nikada uspostavljenog do funkcionalnog "Zlatnog sata"

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Već mjesecima Univerzitetski klinički centar Sarajevo odugovlači dati konkretne odgovore koji se tiču nagađanja u vezi s ukidanjem "Zlatnog sata" u ovoj zdravstvenoj ustanovi. UKCS u tri različita saopćenja za javnost dao je tri kontradiktorne informacije tvrdeći prvo kako ova praksa "nikada nije istinski zaživjela", u drugoj kako "nikada nije ni uspostavljena" i u trećoj kako "nikada nije ukinuta".

Na upit vezan za proceduru "Zlatnog sata" na UKCS-u od 15. marta ove godine iz UKCS-a su odgovorili kako ona nikada nije istinski zaživjela jer nije bio riješen način finansiranja procedure, kao ni kadra.

Odgovor na pitanja (15. mart 2015.)
Odgovor na pitanja (15. mart 2015.)

"Kadar koji je primljen u proceduru 'Zlatni sat' bio je primljen na određeno vrijeme, te su njihovi ugovori istekli. Po dolasku novog menadžmenta, organizovano je više sastanaka sa ciljem rješavanja navedenih problema. Pacijenti se trenutno u KCUS-u tretiraju prema važećim evropskim i američkim vodičima za tretman akutnog infarkta miokarda", stoji u odgovoru koji potpisuje Mehmed Kulić, šef Klinika za kardiologiju UKCS.

Dva dana poslije, dakle 17. marta 2015. godine, UKCS se oglasio drugačijim saopćenjem za javnost u kojem je tvrdio da direktorica ove ustanove Sebija Izetbegović i menadžment UKCS-a nisu ukinuli proceduru jer ona, kako navode, nije ni uspostavljena.

Saopćenje za javnost (17. mart 2015.)
Saopćenje za javnost (17. mart 2015.)

"Procedura u PPCI u UKCS-u nikada nije zaživjela. Prošli menadžment nije obezbijedio ni potrebni kadar (primljeni su tehničari na određeno vrijeme) ni finansiranje procedure", naveli su u saopćenju za javnost.

Oni su tada molili medije da neistinama ne zavaravaju javnost i da ne predstavljaju UKCS u negativno svjetlu "kako zbog bolesnika i njihovih porodica tako i zbog uposlenika".

Dva mjeseca poslije ponovo su se oglasili iz UKCS-a sada tvrdeći kako se procedura "Zlatni sat" redovno sprovodi.

Saopćenje za javnost (16. maj 2015.)
Saopćenje za javnost (16. maj 2015.)

"Procedura 'Zlatni sat' nije ukinuta, te se redovno provodi u UKCS-u. Istina, bilo je određenih smetnji u pogledu nedostatka kadrova, ali smo pravilnom preraspodjelom i organizacijom posla uspješno prevazišli smetnje", naveli su u današnjem saopćenju za javnost.

Klix.ba je zbog odbijanja davanja preciznog odgovora na pitanja u vezi s funkcionisanjem procedure "Zlatni sat" na UKSC i i filtriranja informacija koje su od javnog značaja 5. aprila ove godine uputio žalbu Instituciji ombudsmana za ljudska prava.