{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UKC Tuzla: Uspješno izvedena replantacija dijela šake

F
16.4.2013. u 09:21
0
2
UKC Tuzla: Uspješno izvedena replantacija dijela šake
0
UKC Tuzla: Uspješno izvedena replantacija dijela šake
Ljekari i operisani pacijent u UKC Tuzla
Na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli urađena je prva uspješna replantacija dijela šake kod pacijenta koji je zadobio tešku povredu traumatske amputacije distalne polovine šake cirkularom.
"Radi se o kombinovanoj povredi šake, gdje je osim sjekatne naglašena i smrskavajuća komponenta povrede što dodatno otežava izvođenje replantacije, ali i znatno snižava šanse pozitivnog ishoda ovakve procedure", pojašnjava dr. med. sci. Mufid Burgić.

Glavni cilj replantacije je ponovna uspostava perfuzije ekstremiteta, te minimiziranje vremena ishemije. Operacioni mikroskop i mikrovaskularna hirurška tehnika osnove su na kojima se temelji replantacija i revaskularizacija.

"Operativni zahvat replantacije distalne polovine šake koji je trajao 7 sati i 30 minuta uspješno je izveden i postoperatvni tok protiče uredno, uz evidentnu vitalnost svih 5 prstiju aficirane šake", izjavio je mr. dr. sci. Mirsad Šakambet.

Spomenuti operativni zahvat je osmi u nizu replantacija koje su urađene na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC-a u Tuzli od kraja 2011. godine do danas.

Na Klinici se također nalazi i pacijent kojem je uspješno izvedna replantacija kažiprsta nakon povrede sjekirom.

Pacijent je 9. aprila hitno upućen na Kliniku za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju, samo dva sata nakon traumatske amputacije kažiprsta sjekirom u nivou MCP zgloba, a što je pogodovalo pozitivnom ishodu operativne procedure replantacije koja je trajala tri sata - kazao je mr.dr.sci. Emir Halilbašić.

Dodao je kako ovo za njih predstavlja veliki uspjeh, te pokazuje uhodanost čitavog medicinskog osoblja.

Načelnica Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju dr. Azra Pašić navodi da su svi dosad izvedeni mikrohiruški zahvati završeni uspješno, bez odbacivanja replantata što predstavlja veliki uspjeh.

Ranijih godina bilo je pokušaja replantacija, ali bez pozitivnog ishoda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: