BiH
9

UKC Tuzla u ovoj godini povećao broj usluga

FENA
UKC Tuzla
UKC Tuzla
Iz Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla kažu da su u ovoj godini povećali broj usluga. Uveli su nove procedure, između ostalog, na Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu, Klinici za očne bolesti, kao i na Klinici za dječije bolesti.

Klinika za hirurgiju trenutno je jedina ustanova u Bosni i Hercegovini koja se bavi barijatrijskom hirurgijom patološke debljine.

"Na Klinici za ortopediju i traumatologiju isto tako uveli smo jednu novu proceduru gdje ćemo biti još kurentniji na tržištu zdravstvenih usluga u našoj državi, a to je artroskopija ramena uz artroskopiju koljena koju radimo već duži niz godina", kazao je direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić.

Jedan od strateških ciljeva UKC Tuzla je napredak u razvoju transplantacijske medicine. U 2016. urađen je najveći broj transplantacija do sada. Organi su u 90 posto slučajeva transplantirani u UKC Tuzla, a deset posto u drugim centrima.

"Kada govorimo o rezultatima rada i novim procedurama u 2016. godini, mi smo samo u prošloj godini uradili preko 18.000 operacija u opštoj anesteziji. Ne bi taj broj značio ništa da ne kažemo da smo ih uradili 701 više nego u prošloj godini", rekao je Hotić.

Objekti u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla egzistiraju već pola stoljeća, te je bila neophodna obnova. Pristupili su realizaciji Projekta ''Energetska efikasnost u BiH'' koji je implementiran u okviru projekta Svjetske banke "Energetska učinkovitost u BiH". Sprovedene mjere energetske efikasnosti rezultirale su značajnom uštedom u potrošnji energije. Uporedo s tim, na objektu Gradina urađene su brojne adaptacije i rekonstrukcije na svim klinikama objekta vlastitim novcem.

Hotić je naveo da je smanjena dužina ležanja sa 6,64 dana na 6,57 dana što je ispod ili u okviru evropskih standarda.

"Priznanje našeg rada je došlo od Udruženja građana pod pokroviteljstvo američke ambasade gdje je Klinički centar Tuzla izabran za najbolju ustanovu u BiH", istakao je Hotić.

Prioritet za 2017. je uvođenje novih procedura, kadara, osavremenjavanje opreme i prostora. Za januar je planirano otvaranje operativnog bloka Klinike za dječije bolesti, a u povodu 8. marta, Dana žena, planirano je otvaranje centra za dojku UKC Tuzla.

Izgradnja Urgentnog centra s javnom garažom u krugu UKC Tuzla omogućila bi bržu i efikasniju hitnu medicinsku pomoć pacijentima, a istovremeno bi se riješili i problemi oko parkiranja vozila.