BiH
0

UKC Tuzla: Prve operacije rekonstruktivne mikrohirurgije

FENA
Foto: UKC Tuzla
Foto: UKC Tuzla
Na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu Kirurgiju UKC-a Tuzla prvi put su urađena dva operativna zahvata iz oblasti rekonstruktivne mikrohirurgije.

Riječ je o rekonstrukciji defekta dorzuma stopala kod dva pacijenta. Jedan pacijent imao je traumatsku povredu desnog stopala, a kod drugog pacijenta se radilo o dubokoj opekotini desnog stopala, koja je posljedično dovela do pojave velikog defekta kako dorzuma stopala, tako i dijela pete, te donje trećine potkoljenice.

Operativni zahvati kod oba pacijenta trajali su oko 6 sati.

"S obzirom da su kod oba spomenuta pacijenta defekti bili veliki, uz eksponiranost tetivnog aparata, te dijelom i koštanih struktura, jedini način kirurškog zbrinjavanja takvih defekata je bio upotreba odgovarajućeg tkiva veće površine, koje bi u tom slučaju ne samo pokrilo spomenute defekte, nego i uspjelo sačuvati funkciju ekstenzornog tetivnog aparata stopala. Stoga je upotreba slobodnog mikrovaskularnog režnja bila jedina prava odluka u smislu rekosntruktivnog hirurškog liječenja kod oba pacijenta. Analiziranjem brojnih potencijalnih slobodnih režnjeva, te njihovog evetnualnog učinka u pokrivanju spomenutih defektata, odlučeno je da se upotrijebi veliki leđni mišić“, rekao je član operativnog tima, specijalista rekonstruktivne hirurgije dr. Mufid Burgić.

Uz njega, u operativnom timu koji je izveo spomenute zahvate, bili su i dr. Emir Halilbašić, dr. Musfaha Burgić, dr. Merima Kasumović, te dr. Eldar Brkić.

Kirurzi Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju, koji su prošli poseban vid savremene edukacije iz oblasti mikrohirurgije, izvođenjem ovih vrlo zahtjevnih mikrohirurških rekonstruktivnih procedura umnogome su doprinijeli napretku i savremenom razvoju plastične hirurgije u UKC Tuzla. Dosadašnji operativni zahvati ovakve vrste bili su rezervirani za vrlo napredne i savremene medicinske centre regije, kao što su klinički centri u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.