Traže i novi certifikat
203

UKC Tuzla ponovo pokreće proces transplantacija, najavili dva zahvata u maju

A. K.
Posljednja transplantacija u BiH obavljena je prije više od četiri mjeseca (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Posljednja transplantacija u BiH obavljena je prije više od četiri mjeseca (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Transplantacije organa u našoj zemlji se odvijaju sporo, a posljednji zahvat izveden je prije više od četiri mjeseca. S tim u vezi u Tuzli je održan sastanak na kojem je najavljeno da će u tamošnjem UKC-u u maju biti izvedene dvije transplantacije bubrega sa živih donora.
Predstavnici udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata sa federalnog i kantonalnog nivoa održali su sastanak s menadžmentom UKC-a Tuzla i ljekarima koji su direktno uključeni u proces transplantacije organa.

Povod sastanka je bilo pismo koje je Federalno udruženje uputilo svim relevantnim institucijama zbog zastoja u obavljanju transplantacija, a tom prilikom je izraženo nezadovoljstvo zbog aktuelne situacije.

Međutim, kako je istaknuto, u UKC-u Tuzla u maju ove godine su planirane dvije transplantacije bubrega sa živih donora, a nakon toga se najavljuje moguće izvođenje jednog takvog zahvata tokom svakog mjeseca, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

"Navedeno je kako u ovaj proces treba da se uključe i državne istance i podrže ga, odnosno da se napravi strategija zdravstva, kako bi to zaživjelo u pravom smislu. Uposlenici UKC Tuzla su se u postupku transplantacija organa vodili humanošću, profesionalnošću, etikom, entuzijazmom i tako će biti i ubuduće", istaknuto je tokom sastanka.

Ukazano je i na to da UKC-u Tuzla još uvijek nije obnovljen postupak certifikacije za transplantacije, ali i na problem sklapanja ugovora sa privatnim klinikama u inozemstvu u vezi sa transplantacijama naših pacijenata te loših iskustava kroz koja prolaze.

Inače, ionako rijetke transplantacije potpuno su obustavljene početkom širenja epidemije koronavirusa u BiH, a to je dovelo i do fatalnog ishoda, odnosno smrti osoba koje čekaju na neki od organa.

U julu prošle godine izvedena je prva pandemijska transplantacija i to upravo u tuzlanskom UKC-u. Riječ je o takozvanom presađivanju bubrega sa živog donora i tada je organ supruga dala svome mužu.