Džeko se družio i s novinarima
0

"Ukazao sam djeci da su tolerancija i učenje put ka uspjehu"

Sarajevo-x.com
Na održanom druženju sa novinarima Edin Džeko, ambasador UNICEF-a u BiH je podijelio svoja iskustva sa jučerašnje posjete školama.

Stotine dječijih lica u osnovnim školama srednje Bosne u utorak, 18. maja, krasio je osmijeh zbog posjete nogometnog reprezentativca BiH i prvotimca Wolfsburga Edina Džeke njihovim školama. Kao prvi ambasador UNICEF-a iz BiH, Džeko je obišao škole u Fojnici, Bilalovcu, Brestovskom, Kaćunima, Busovači i Novom Travniku.

"Posjeta mališanima je veoma značajna za mene. Bio sam u prilici da obradujem mnogo djece te da im ukažem na činjenicu da su tolerancija, rad, upornost i učenje siguran put do uspjeha. Moj zadatak, kao ambasadora UNICEF-a, je da pomognem djeci da se njihov glas čuje što glasnije i da njihovi zahtjevi i želje dođu do šire javnosti i donosilaca odluka", kazao je prvi ambasador UNICEF-a iz BiH Edin Džeko.

Slične poruke prenio je i djeci iz drugih škola koje je obišao. U Fojnici je izveo početni udarac na utakmici reprezentacije osmih razreda protiv najjačih "iz male raje", odnosno iz nižih razreda. U Brestovskog kod Kiseljaka otvorio je igralište. Djeca u Kaćunima dočekala su ga recitacijom i poklonili su mu svoje crteže, u Busovači ga je dočekao dječiji hor i recitovali su mu, u Novom Travniku su mu djeca prezentirala projekat uređenja igrališta za koje su sami našli sredstva.

Škole koje je Džeko obišao funkcioniraju po principu “dvije škole pod jednim krovom”, a u proteklom periodu bile su obuhvaćene UNICEF-ovim projektom „Kreiranje sigurnog okruženja za djecu“ koji je koordiniralo udruženje “Genesis”. Tokom realizacije projekta djeca su se zbližila i danas jedni drugima nisu nepoznanica već prijateljski dijele prostor, igrališta i jedni drugima pomažu u rješavanju svakodnevnih učeničkih problema.

"Zahvalni smo što je Edin Džeko odvojio vrijeme za druženje sa djecom i što smo pomoću njega dobili više pažnje za teme na koje želimo skrenuti pažnju”, istakla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a za BiH.

Džekinom posjetom bili su oduševljeni svi mališani, koji su se gurali pokušavajući se fotografirati s njim ili uzeti autogram, a djecu koju je do sada politika godinama razdvajala Džekina posjeta je ponovno ujedinila. U svim školama djeca su Džeki predala "Zid želja i zahtjeva", na kom djeca imaju priliku, ispisati svoje želje i zahtjeve, sa nadom da ce biti ispunjeni.