Ambasador UNICEF-a
0

Edin Džeko posjetom obradovao stotine mališana

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Stotine dječijih lica u osnovnim školama srednje Bosne u utorak je krasio široki osmijeh i nisu krili oduševljenje zbog posjete nogometnog reprezentativca BiH i prvotimca Wolfsburga Edina Džeke njihovim školama. Kao prvi ambasador UNICEF-a iz BiH, Džeko je obišao škole u Fojnici, Bilalovcu, Brestovskom, Kaćunima, Busovači i Novom Travniku.

Škole koje je obišao ambasador UNICEF-a Džeko funkcioniraju po principu “dvije škole pod jednim krovom”, a u proteklom periodu bile su obuhvaćene UNICEF-ovim projektom „Kreiranje sigurnog okruženja za djecu“ koji je implementiralo udruženje “Genesis” tokom kojeg su se djeca na zajedničkim radionicama zbližila i danas jedni drugima nisu nepoznanica već prijateljski dijele prostor, igrališta i jedni drugima pomažu u rješavanju svakodnevnih učeničkih problema sa kojima se susreću svi njihovi vršnjaci.

"Čuo sam o aktivnostima koje ste imali u školi i u kojima je većina vas učestvovala. Htio bih vas ohrabriti da nastavite tako, jer su tolerancija, rad, upornost i učenje, siguran put do uspjeha. Ja sam se u to uvjerio mnogo puta. Kada sam otišao igrati, prvo u Češku, pa onda u Njemačku, prvo sam trebao savladati jezik, naviknuti se na drukčije ljude i običaje, prihvatiti ih, da bi oni prihvatili mene. Jedino tako sam mogao uspjeti", kazao je Džeko djeci iz škola “Muhsin Rizvić” i “Ivan Goran Kovačić” u Fojnici te im poručio da nastave da se druže, uvažavaju, da budu uporni i uče jer će tako najlakše “naći svoje mjesto u svakom dijelu svijeta”.

Slične poruke prenio je i djeci iz drugih škola koje je obišao. U Fojnici je izveo početni udarac na utakmici reprezentacije osmih razreda protiv najjačih "iz male raje", odnosno iz nižih razreda. U Brestovskog kod Kiseljaka otvorio je igralište, djeca u Kćunima dočekala su ga sa recitacijom i poklonili su mu crteže koje su sami naslikali, u Busovači ga je dočekao dječiji hor i recitovali su mu, u Novom Travniku su mu djeca prezentirala projekat uređenja igrališta za koje su sami našli sredstva.

Ni u jednom momentu niko nikoga nije pitao za naciju, Džekinom posjetom bili su oduševljeni svi mališani odreda koji su se gurali pokušavajući se fotografirati s njim ili uzeti autogram, a djecu koju je do sada politika godinama razdvajala Džekina posjeta je ponovno ujedinila. U svim školama djeca su Džeki predala "zid želja".