Osjećaju se posljedice
34

Uk: Tražit ćemo da se izmijeni odluka o ponderima, ona je revanšizam građanima KS

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo (KS) Nihad Uk rekao je da će Vlada KS uputiti apel prema Vladi Federacije BiH da se spriječi umanjenje pondera Kantonu Sarajevo jer Kantonalna vlada nema nadležnosti kad je u pitanju ta odluka.

On je o ovoj temi govorio gostujući u emisiji Federacija danas koja se emituje na FTV-u.

Istakao je da je upućena apelacija, ali na nju još nema konačnog odgovora nadležnog sudskog organa.

Zakonom o preraspodjeli javnih prihoda predviđeno je da Kanton Sarajevo ostane bez 100 miliona maraka. Uk kaže da se posljedice te odluke već osjećaju.

"Bez obzira na to koliki budžet da imate, nedostatak tih 100 miliona maraka koji su trebali biti operativni za podizanje kvaliteta života građana KS se itekako osjeti, a mi smo kroz projekciju dokumenta okvirnog budžeta za 2024-2026. zaključili da će se tek iduće godine i godine poslije dodatno osjetiti ovu umanjenje pondera posebno što se očekuje i za iduću godinu da se umanji ponder kako je predviđeno izmjenama zakona. Iskreno, to je jedan veliki revanšizam prema građanima Kantona Sarajevo", poručio je UK.

Dodao je da će Vlada KS apelovati te da na Vladi FBiH i Parlamentu FBiH ostaje da, kako je rekao, ovu sramnu revanšističku odluku ukine ili izmijeni na način da se ona ublaži.