Dan grada Sarajeva
67

Uk: Posljedice fašizma sa lijeve i desne strane uvijek rezultiraju na štetu Bosanaca i Hercegovaca

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je komentarišući dan grada Sarajevo kazao da ne zna poznaju li historije drugih gradova toliko značajnih događaja u jednom danu.

Uk je kazao da se danas obilježava oslobađanje grada 1945. godine, ali i početak bombardovanja 1941. godine te početak opsade 1992. godine te da preovladavaju osjećaji ponosa.

"Misli smo da smo se oslobodili fašizma 45. ali je nastavio je da tinja i rezultirao još strašnijim zločinima od 1992. do 1995. godine. To je nauk da slavimo, ali budem oprezni kada počne da tinja fašizam ne samo u našem gradu i državi nego u regionu. Posljedice fašizma sa lijeve i desne strane uvijek rezultiraju na štetu Bosanaca i Hercegovaca.

On je kazao da je bitno da se bude oprezno da se te stvari ne dešavaju u budućnosti i da razvijamo memoriju sjećanja zbog mladih naraštaja.

"Ne možemo očekivati da će odmah imati svijest kroz obrazovanje, ali ovakvi događaji trebaju otvorit oči da budu oprezni. Čovjek kad se jednom opekne puše u jogurt, mi smo se više puta opekli", kazao je premijer Kantona Sarajevo.