"Probleme očito imamo"
83

Uk: Naše primarno opredjeljenje je sigurnost građana, nastavit ćemo se boriti

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk obratio se građanima nakon niza pucnjava u gradu i govorio i sigurnosnoj situaciji.

Kako je naveo, primarno opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo je sigurnost građana.

"Nastavit ćemo snažno da se borimo i pronalazimo rješenja koja će obezbijediti da naše ulice budu sigurne za svakog pojedinca. Nećemo dozvoliti da strah ili nesigurnost obuzmu javnost i da neprovjerene informacije budu narativ medija i publike. Kako su me izvijestili ministar MUP KS i policijski komesar, policija radi sve što je u njenoj moći da otkrije počinitelje nedavnih incidenata koji su uznemirili građane Kantona Sarajevo", kazao je.

Navodi da je prisustvo policijskih snaga na terenu pojačano, a odlučnost Vlade da održi mir i sigurnost u kantonu neupitna.

"Ovo je prilika da se javno zahvalim policajcima koji intenzivno rade na rasvjetljavanju zločina. Kao dio sistemskog rješenja problema sigurnosti u KS vidim povezivanje sektora na svim nivoima vlasti. Efikasnom saradnjom i koordinacijom sektora, poput policije, obrazovanja, zdravstva, stvarat ćemo bolji sigurnosni ambijent. Vlada KS u proteklom periodu je kadrovski i materijalno ojačala našu policiju. Najprije upošljavanjem 200 policajaca u prošloj godini, 250 u ovoj, nabavkom kamera za najprometnije raskrsnice, novim statičnim radarima na najfrekventnijim ulicama", kaže Uk.

Vjeruje da će ove milionske investicije u kadrovske i materijalne potencijale policije vrlo brzo pokazati efekte sigurnosti na ulicama.

"Sigurnost građana u Kantonu Sarajevo ne treba i ne smije biti predmet političkih sukoba ili razmirica. Sigurnost i dobrobit svih građana mora biti prioritet neovisno o političkom opredjeljenju. Samo kroz zajednički angažman svih političkih opcija i institucija svih nivoa vlasti, stvorit ćemo stabilno i sigurno okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati zaštićeno i slobodno. Važno je da prepoznamo da je sigurnost građana iznad svih političkih interesa i da svu energiju u ovom momentu usmjerimo ka njenom unapređenju", dodaje.

Pozvao je sve aktere da prevaziđu političke razlike i da zajednički rade na rješavanju problema koje "očito imamo."

"Sigurnost na ulicama, u institucijama, generalno u društvu, treba biti naš zajednički cilj. O tome ćemo razgovarati na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo čiji termin smo danas zakazali. Pozivam građane da ostanu mirni i da nam pomognu u očuvanju reda i sigurnosti. Uvjeren sam da ćemo skupa lakše prevazići ove izazove", zaključio je Uk.