Obrazložili zahtjeve
74

UIO od sutra u štrajku upozorenja: Ne želimo trpiti maćehinski odnos

B. R.
Regionalni centar UIO u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Regionalni centar UIO u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) sutra, 4. aprila, će započeti sa štrajkom upozorenja. Najavili su da će štrajk upozorenja biti svaki dan dok se ne ispuni njihov zahtjev - povećanje plate.

Iz ove institucije su saopćili da su iskoristili sve zakonom propisane mogućnosti i da su se odlučili na štrajk upozorenja nakon što Vijeće ministara nije imalo razumijevanja za njihove zahtjeve. Napomenuli su da je UIO ključan za, kako su naveli, fiskalnu stabilnost svakog nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Prema njihovoj procjeni, 85 posto svih budžeta se finansiraju od indirektnih poreza. Obrazložili su zašto žele višu platu, tj. da im osnovica za obračun plate bude u iznosu iz 2008. godine.

"Iako UIO iz godine u godinu prikuplja sve viši iznos prihoda od indirektnih poreza, svake godine se izdvaja isti iznos sredstava - godišnje 680 miliona KM za sve državne institucije. Višak prihoda svake godine završi u entitetskim kasama, što je dovelo do apsurdne situacije - inspektor u Sektoru za poreze u UIO, stručni saradnik, ima osnovnu platu od 998 KM, a inspektori na nižim nivoima vlasti zbog rasta prihoda svake godine imaju plate od 1.500 KM i više. Kap koja je prelila čašu je posljednja najava da će se plate povećati na entitetskom nivou za dodatnih deset posto, a sve na račun porasta prihoda od indirektnih poreza", ukazali su.

U UIO su napomenuli da su u posljednja tri mjeseca prihodi od indirektnih poreza iznosili više od 2,2 milijarde KM te da su veći za 406 miliona ili 22,29 posto u odnosu na prihode koji su prikupljeni u istom periodu prošle godine.

"Sav višak prikupljenih prihoda završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Zaposleni u UIO nemaju ništa protiv povećanja plata i na nižim nivoima vlasti, ali više ne žele nijemo trpiti maćehinski odnos svih u Bosni i Hercegovini prema zaposlenima u UIO", dodaju.

Osim što traže osnovicu za obračun plate iz 2008., imaju i sljedeće zahtjeve:

  • Hitno usvajanje budžeta Bosne i Hercegovine za ovu godinu;

  • Izdvajanje zaposlenih u UIO iz Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine i donošenje posebnog Zakona o platama i naknadama zaposlenih u UIO;

  • Usvajanje potrebnih odluka kako bi svi zaposleni u UIO imali ista prava, a tvrde da to trenutno nije slučaj;

  • Ulazak u postupak donošenja Kolektivnog ugovora.

Štrajk upozorenja će se održavati svaki dan od 12 do 14 sati.