{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO BiH: Uplata razlike akciza do 10. januara

S
8.1.2014. u 11:09
0
0
UIO BiH: Uplata razlike akciza do 10. januara
0
UIO BiH: Uplata razlike akciza do 10. januara
UIO (Foto: Klix.ba)
Poreski obveznici koji se bave prometom cigareta u BiH moraju do 10. januara dostaviti popisne liste zalihe cigareta i uplatiti razliku između novoobračunate i ranije uplaćene akcize na zalihe cigareta iz popisnih lista sa kraja prethodne godine, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za ovu godinu mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Prema ovoj odluci, od 1. januara na cigarete se plaća proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta i posebna akciza u iznosu od 45 KM za 1.000 komada, odnosno 0,90 KM za pakovanje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete, koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne akcize, plaća se minimalna akciza u iznosu od 2,09 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Kod najvećih proizvođača i distributera cigareta u BiH u popisu zaliha učestvovali su i inspektori UIO, koji se ovih dana nalaze na terenu i vrše provjeru popisa zaliha cigareta i obračuna razlike akcize i kod ostalih manjih poreskih obveznika koji prodaju cigarete u BiH.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra u UIO BiH dostave nove maloprodajne cijene cigareta, koje se primjenjuju od početka ove godine, koje su utvrđene u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: