Privreda
919

Od 1. januara 2014. poskupljuju cigarete

Klix.ba
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH danas je u Sarajevu na 139. redovnoj sjednici usvojio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu.

Prema ovoj odluci, cigarete će poskupjeti od 1. januara 2014. godine što je redovna korekcija akciza u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, evropskim direktivama, ali i obavezama iz pisma namjere s MMF-om.

Ovom odlukom, između ostalog, propisana je posebna akciza od 0,90 KM po pakovanju cigareta od 20 komada što je povećanje 0,15 KM u odnosu na prethodnu odluku.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu propisane su obaveze za poreske obveznike i druga lica koja se bave prometom cigareta, te će morati da popišu zatečene zalihe cigareta i plate razliku u akcizi do 10. januara 2014. godine, saopćeno je iz UIO BiH.

UO UIO BiH nije danas usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period oktobar - decembar 2013. godine.

Na današnjoj sjednici konstatovano je da je nakon duže vremena završen proces popunjavanja Jedinice za krajnju potrošnju UO UIO stalnim predstavnicima iz RS i FBiH koji su u ovom mjesecu preuzeli dužnost.

Članovi UO UIO i na 139. sjednici razmatrali su stanje ubiranja prihoda od indirektnih poreza, povrata PDV-a i naplate dugovanja, te je zaključeno da će biti organizovana još jedna tematska sjednica u vezi s ovim pitanjima.