|

UIO BiH: Niz mjera za smanjenje troškova

UIO BiH: Niz mjera za smanjenje troškova
0
F
FENA
20.1.2013. u 13:20
0
komentara
0

dijeljenja
UIO BiH: Niz mjera za smanjenje troškova Zgrada UIO-a
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) Miro Džakula donio je početkom ove godine nekoliko odluka koje imaju za cilj smanjenje troškova u toj instituciji.
Početkom godine stupio je na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu korištenja službenih vozila, kojim se znatno smanjio broj službenika UIO koji imaju pravo koristiti službeno vozilo.

Dok su ranije čak 52 rukovodeća službenika u UIO imali odluke o korištenju službenog vozila 24 sata dnevno, novim Pravilnikom taj broj je sveden na 28 rukovodećih službenika, gdje zaista postoji opravdana potreba korištena službenog vozila, saopćeno je danas iz Uprave.

Tako su bez prava da službena vozila koriste 24 sata dnevno ostali šefovi carinskih ispostava širom BiH i šefovi grupa po regionalnim centrima UIO.

Novim izmjenama Pravilnika je definisano da za vrijeme odsustvovanja sa posla, po bilo kom osnovu, svi zaposleni koji duže službeno vozilo su obavezni isto parkirati na parking prostoru Središnjeg ureda ili regionalnog centra UIO, zavisno od toga gdje su raspoređeni za rad.

Pored spomenutog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu korištenja službenih vozila, direktor UIO donio je novu Odluku o korištenju službenih mobilnih i fiksnih telefona. Starom odlukom iz 2006. godine nije bilo definisano ograničenje troškova za direktora UIO, koji je mogao trošiti „shodno potrebama“.

Novom Odlukom direktoru UIO ograničava se potrošnja za službeni mobilni telefon na maksimalno 300 KM.

Dok su pomoćnici direktora ranije mogli potrošiti 250 KM na službeni mobilni telefon, novom Odlukom ograničeni su na maksimalnu potrošnju u iznosu od 150 KM, isto koliko i šef Kabineta direktora. Visina dopuštenih troškova službenih mobilnih telefona smanjena je i načelnicima odjeljenja i šefovima odsjeka u UIO na 70 KM.

Potrošnja preko ograničenja definisanih u novoj Odluci biće regulisana obustavama na plaću svakog službenika.

Dok je ranije u UIO službeni mobilni telefon koristilo nešto više od 200 službenika, novom Odlukom taj broj je prepolovljen. Nova odluka o korštenu službenih telefona predvidjela je i smanjenje potrošnje fiksnih telefonskih linija u UIO.

Spomenutim izmjenama internih akata u UIO u toku 2013. godine očekuju se značajne uštede na potrošnji goriva i troškovima telefonskih usluga, navode iz UIOBiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.