biznis
0

Upravni odbor UIO BiH usvojio privremene koeficijente raspodjele prihoda

FENA
Upravi odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je danas privremene koefcijente za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa za prva tri mjeseca ove godine.

Prema utvrđenim koefcijentima, za Federaciju BiH bit će raspoređeno 63,84 posto, za Republiku Srpsku 32,61 posto, a Brčko Distrikt 3,55 posto, saopćeno je iz UIOBiH.

Upravni odbor usvojio je danas Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji UIO, što će omogućiti efikasniji rad ove institucije, jer je dosadašnji pravilnik bio u primjeni od 2004. godine.

UO UIOBiH danas je uputio u dalju proceduru izmjene Zakona o akcizama BiH koje se odnose na proizvodnju piva, dok Carinski zakon danas nije razmatran jer nisu ispoštovane procedure, pa su zaduženi članovi UO iz reda eksperata da pripreme ovaj zakon.

Na sjednici je usvojen i skraćeni izvještaj o radu UIO za 2012. godinu, o kome će se izjašanjavati Vijeće ministara BiH, a rukovodstvo UIO zaduženo je da pripremi sveobuhvatan izvješataj o prihodima i nenaplaćenim dugovima iz oblasti indirektnih poreza, čemu će biti posvećna tematska sjednica UO.