{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO BiH: Najlakša procedura za uvoz humanitarne pomoći u BiH

A
23.5.2014. u 15:28
11
2
UIO BiH: Najlakša procedura za uvoz humanitarne pomoći u BiH
11
UIO BiH: Najlakša procedura za uvoz humanitarne pomoći u BiH
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine je saopćila da carinski postupak nad pošiljkama međunarodne pomoći nadležni carinski organi, na graničnim prelazima, u carinskim ispostavama, kao i grupama za carinske postupke, provode prioritetno, uz poštivanje propisanih pravila zahtijevanog carinskog postupka.
Pošiljku međunarodne humanitarne pomoći upućene u BiH treba da prati spisak, odnosno specifikacija robe koja treba da sadrži podatke o pošiljaocu robe, primaocu robe, vrsti robe, količini i vrijednosti robe, ali samo za carinske i statističke svrhe.

Primalac takve pošljke može biti registrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH. Pored toga, iz dokumentacije koja prati pošiljku međunarodne pomoći mora biti vidljivo da se radi o besplatnoj pošiljci, pri čemu to može biti odvojena izjava pošiljaoca ili naznaka na samom spisku robe.

“Pošiljke međunarodne pomoći sa graničnog prelaza upućuju se u odredišnu carinsku ispostavu po postupku provoza, osim ako se ne radi o posebnim slučajevima u kojima je odlukom propisano da se ne podnosi carinska prijava za postupak provoza, a to su lokacije na kojima se granični prelaz i carinska ispostava nalaze u neposrednoj blizini, tačnije Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik”, navedeno je u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U carinskim ispostavama zastupnik-špediter za konkretnu pošiljku humanitarne pomoći priprema i podnosi carinsku prijavu za carinski postupak puštanje u slobodan promet sa oslobađenjem od plaćanja uvoznih dažbina u skladu sa čl. 9. ili 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH (roba za žrtve nesreća ili roba za dobrotvorne ili humanitarne organizacije).

Obavezna inspekcijska kontrolaPošiljke međunarodne pomoći nisu izuzete od inspekcijskih kontrola, zabrana i ograničenja ili drugih mjera propisanih za stavljanje u slobodan promet, ako roba sadržana u istima podliježe nekoj od tih mjera, što znači da se uz carinsku prijavu mora priložiti odgovarajući certifikat o ispravnosti robe (npr. sanitarni, veterinarski, o kvalitetu i dr.).

Uz ovako podnesenu carinsku prijavu i dokumentaciju, ako su ispunjeni propisani uslovi donosi se u upravnom postupku rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina, završava carinski postupak.

“Kod uvoza pošiljki međunarodne pomoći koje sadrže lijekove, medicinska sredstva i sredstva za dezinfekciju prema aktima nadležnog Ministarstva zdravlja i socijalne zašitite Republike Srpske i Federalnog ministarstva zdravstva, moraju se po završetku carinskog postupka usmjeriti isključivo u određene zdravstvene ustanove kako bi njihovom daljom distribucijom i upotrebom rukovodili samo zdravstveni radnici”, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: