{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO BiH: Najlakša procedura za uvoz humanitarne pomoći u BiH

A
23.5.2014. u 15:28
11
2
UIO BiH: Najlakša procedura za uvoz humanitarne pomoći u BiH
11
UIO BiH: Najlakša procedura za uvoz humanitarne pomoći u BiH
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine je saopćila da carinski postupak nad pošiljkama međunarodne pomoći nadležni carinski organi, na graničnim prelazima, u carinskim ispostavama, kao i grupama za carinske postupke, provode prioritetno, uz poštivanje propisanih pravila zahtijevanog carinskog postupka.
Pošiljku međunarodne humanitarne pomoći upućene u BiH treba da prati spisak, odnosno specifikacija robe koja treba da sadrži podatke o pošiljaocu robe, primaocu robe, vrsti robe, količini i vrijednosti robe, ali samo za carinske i statističke svrhe.

Primalac takve pošljke može biti registrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH. Pored toga, iz dokumentacije koja prati pošiljku međunarodne pomoći mora biti vidljivo da se radi o besplatnoj pošiljci, pri čemu to može biti odvojena izjava pošiljaoca ili naznaka na samom spisku robe.

“Pošiljke međunarodne pomoći sa graničnog prelaza upućuju se u odredišnu carinsku ispostavu po postupku provoza, osim ako se ne radi o posebnim slučajevima u kojima je odlukom propisano da se ne podnosi carinska prijava za postupak provoza, a to su lokacije na kojima se granični prelaz i carinska ispostava nalaze u neposrednoj blizini, tačnije Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik”, navedeno je u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U carinskim ispostavama zastupnik-špediter za konkretnu pošiljku humanitarne pomoći priprema i podnosi carinsku prijavu za carinski postupak puštanje u slobodan promet sa oslobađenjem od plaćanja uvoznih dažbina u skladu sa čl. 9. ili 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH (roba za žrtve nesreća ili roba za dobrotvorne ili humanitarne organizacije).

Obavezna inspekcijska kontrolaPošiljke međunarodne pomoći nisu izuzete od inspekcijskih kontrola, zabrana i ograničenja ili drugih mjera propisanih za stavljanje u slobodan promet, ako roba sadržana u istima podliježe nekoj od tih mjera, što znači da se uz carinsku prijavu mora priložiti odgovarajući certifikat o ispravnosti robe (npr. sanitarni, veterinarski, o kvalitetu i dr.).

Uz ovako podnesenu carinsku prijavu i dokumentaciju, ako su ispunjeni propisani uslovi donosi se u upravnom postupku rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina, završava carinski postupak.

“Kod uvoza pošiljki međunarodne pomoći koje sadrže lijekove, medicinska sredstva i sredstva za dezinfekciju prema aktima nadležnog Ministarstva zdravlja i socijalne zašitite Republike Srpske i Federalnog ministarstva zdravstva, moraju se po završetku carinskog postupka usmjeriti isključivo u određene zdravstvene ustanove kako bi njihovom daljom distribucijom i upotrebom rukovodili samo zdravstveni radnici”, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: