|

Uhapšeno devet osoba zbog ratnih zločina u Bileći i Kotor Varoši

Uhapšeno devet osoba zbog ratnih zločina u Bileći i Kotor Varoši
302
F
FENA/SRNA
4.12.2013. u 09:41
59
komentara
302

dijeljenja
Uhapšeno devet osoba zbog ratnih zločina u Bileći i Kotor Varoši Foto: Klix.ba
Službenici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) su uhapsili dvije osobe osumnjičene za ratne zločine u Bileći i sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Kotor Varoši.
Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e uhapsili su sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Banja Luke i Kotor Varoši.

Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su da su od maja pa do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, iz člana 172. KZ-a BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao policijski službenici i rukovodioci, zajedno s policijskim snagama učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz njihovih kuća na području Kotor Varoši i okolnih mjesta, te na taj način počinili progon oko stotinu osoba. Nakon progona, žrtve su bile nezakonito zatvorene u zatvorima i objektima za zatvaranje u Kotor Varoši, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a kao posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja, kod više osoba nastupila je smrt.

Slobode su lišene osobe s inicijalima S.T., D.B., D.V., D.M., R.K., I.K. i R.Š. Srna nezvanično saznaje da su uhapšeni komandiri Policijske stanice Kotor Varoš u ratnom period Savo Tepić i Dragutin Bojić, policajci Duško Vujičić, Rajko Škorić, Duško Maksimović i Radenko Keverović, te pripadnik Vojske Republike Srpske Ilija Kurušić.

Pripadnici Sipe od jutros pretresaju Policijsku stanicu u Kotor Varošu.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će u zakonskom roku predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vujović i Duka uhapšeni u BilećiNa području Bileće i Trebinja pripadnici SIPA-e lišili su slobode dvije osobe koje su osumnjičene za ratne zločine počinjene tokom 1992. godine na području Bileće.

Po nalogu tužioca iz Regionalnog tima broj 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH lišeni su slobode osumnjičeni Goran Vujović, rođen 04. 05. 1959. godine u Bileći gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Miroslav Duka, rođen 06. 06. 1960. godine u općini Stolac, nastanjen u Trebinju, državljanin BiH.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su tokom 1992. godine na području općine Bileća učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva. Osumnjičeni Goran Vujović je tada bio načelnik SJB Bileća, a Miroslav Duka komandir milicije SJB Bileća.

Oni se, konkretno, sumnjiče za protivpravna zatvaranja, deportacije, ubistva, mučenja i fizička i psihička zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata u općini Bileća 1992. godine.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni Goran Vujović i Miroslav Duka su pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke h) Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...