{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uhapšeno devet osoba zbog ratnih zločina u Bileći i Kotor Varoši

F
4.12.2013. u 09:41
302
59
Uhapšeno devet osoba zbog ratnih zločina u Bileći i Kotor Varoši
302
Uhapšeno devet osoba zbog ratnih zločina u Bileći i Kotor Varoši
Foto: Klix.ba
Službenici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) su uhapsili dvije osobe osumnjičene za ratne zločine u Bileći i sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Kotor Varoši.
Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e uhapsili su sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Banja Luke i Kotor Varoši.

Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su da su od maja pa do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, iz člana 172. KZ-a BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao policijski službenici i rukovodioci, zajedno s policijskim snagama učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz njihovih kuća na području Kotor Varoši i okolnih mjesta, te na taj način počinili progon oko stotinu osoba. Nakon progona, žrtve su bile nezakonito zatvorene u zatvorima i objektima za zatvaranje u Kotor Varoši, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a kao posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja, kod više osoba nastupila je smrt.

Slobode su lišene osobe s inicijalima S.T., D.B., D.V., D.M., R.K., I.K. i R.Š. Srna nezvanično saznaje da su uhapšeni komandiri Policijske stanice Kotor Varoš u ratnom period Savo Tepić i Dragutin Bojić, policajci Duško Vujičić, Rajko Škorić, Duško Maksimović i Radenko Keverović, te pripadnik Vojske Republike Srpske Ilija Kurušić.

Pripadnici Sipe od jutros pretresaju Policijsku stanicu u Kotor Varošu.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će u zakonskom roku predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vujović i Duka uhapšeni u BilećiNa području Bileće i Trebinja pripadnici SIPA-e lišili su slobode dvije osobe koje su osumnjičene za ratne zločine počinjene tokom 1992. godine na području Bileće.

Po nalogu tužioca iz Regionalnog tima broj 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH lišeni su slobode osumnjičeni Goran Vujović, rođen 04. 05. 1959. godine u Bileći gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Miroslav Duka, rođen 06. 06. 1960. godine u općini Stolac, nastanjen u Trebinju, državljanin BiH.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su tokom 1992. godine na području općine Bileća učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva. Osumnjičeni Goran Vujović je tada bio načelnik SJB Bileća, a Miroslav Duka komandir milicije SJB Bileća.

Oni se, konkretno, sumnjiče za protivpravna zatvaranja, deportacije, ubistva, mučenja i fizička i psihička zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata u općini Bileća 1992. godine.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni Goran Vujović i Miroslav Duka su pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke h) Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: