{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica za zločine u Kotor-Varoši

31.12.2013. u 11:43
0
9
Podignuta optužnica za zločine u Kotor-Varoši
0
Podignuta optužnica za zločine u Kotor-Varoši
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sedmorice nekadašnjih pripadnika vojnih i policijskih struktura za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Kotor-Varoši.
Tužilaštvo BiH tereti Savu Tepića, Dragoslava Bojića, Duška Vujičića, Duška Maksimovića, Radojka Keverovića, Radu Škorića i Iliju Kurušića da su tokom 1992. godine, kao pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kotor-Varoši i Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

“Optuženi se u 31 tački optužnice terete da su činjenjem ubistava, zatvaranja, mučenja, prisilnih nestanaka osoba i drugim nečovječnim djelima sa ciljem nanošenja tjelesnih i duševnih patnji počinili progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja Kotor-Varoši i okolnih sela”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

U nepotvrđenoj optužnici stoji da su Tepić, Bojić, Vujičić, Maksimović, Keverović, Škorić i Kurušić upadali u kuće civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, odveli oko 100 osoba u nezakonito zatočenje u više objekata, gdje su zatočenici mučeni i vođeni na prinudne radove.

Sedmorica optuženih, kako smatra Tužilaštvo BiH, odgovorni su za ubistva i prisilne nestanke deset osoba kojima se nakon odvođenja gubi svaki trag.

“Ovdje se radi o predmetu protiv visokopozicioniranih dužnosnika, vojske, policije ili političkih struktura protiv kojih je istraga pokrenuta u tužilaštvu pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu, nakon čega je predmet ustupljen na procesuiranje BiH”, navedeno je u Državnom tužilaštvu.

Tepić, Bojić, Vujičić, Maksimović, Keverović, Škorić i Kurušić su uhapšeni početkom decembra ove godine, kada su im određene mjere zabrane.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: