|

Podignuta optužnica za zločine u Kotor-Varoši

Podignuta optužnica za zločine u Kotor-Varoši
0
Klix.ba
31.12.2013. u 11:43
9
komentara
0

dijeljenja
Podignuta optužnica za zločine u Kotor-Varoši
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sedmorice nekadašnjih pripadnika vojnih i policijskih struktura za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Kotor-Varoši.
Tužilaštvo BiH tereti Savu Tepića, Dragoslava Bojića, Duška Vujičića, Duška Maksimovića, Radojka Keverovića, Radu Škorića i Iliju Kurušića da su tokom 1992. godine, kao pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kotor-Varoši i Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

“Optuženi se u 31 tački optužnice terete da su činjenjem ubistava, zatvaranja, mučenja, prisilnih nestanaka osoba i drugim nečovječnim djelima sa ciljem nanošenja tjelesnih i duševnih patnji počinili progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja Kotor-Varoši i okolnih sela”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

U nepotvrđenoj optužnici stoji da su Tepić, Bojić, Vujičić, Maksimović, Keverović, Škorić i Kurušić upadali u kuće civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, odveli oko 100 osoba u nezakonito zatočenje u više objekata, gdje su zatočenici mučeni i vođeni na prinudne radove.

Sedmorica optuženih, kako smatra Tužilaštvo BiH, odgovorni su za ubistva i prisilne nestanke deset osoba kojima se nakon odvođenja gubi svaki trag.

“Ovdje se radi o predmetu protiv visokopozicioniranih dužnosnika, vojske, policije ili političkih struktura protiv kojih je istraga pokrenuta u tužilaštvu pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu, nakon čega je predmet ustupljen na procesuiranje BiH”, navedeno je u Državnom tužilaštvu.

Tepić, Bojić, Vujičić, Maksimović, Keverović, Škorić i Kurušić su uhapšeni početkom decembra ove godine, kada su im određene mjere zabrane.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...