Akcija FUP-a
72

Uhapšene četiri osobe zbog malverzacija s tenderom GRAS-a za polovne trolejbuse

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i podrške Obavještajno sigurnosne agencije BiH započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva "Tender", na području Kantona Sarajevo, a vezano za krivična djela primanja dara i drugih oblika koristi i pomaganja.

U sklopu navedene akcije, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres nad Č. E. (1996.) u ugostiteljskom objektu Palma na području Kantona Sarajevo, prilikom čega je pronađen i oduzet novac koji je bio namijenjen za Nadzorni odbor KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, radi dobijanja saglasnosti vezane za zaključenje ugovora o nabavci sedam rabljenih trolejbusa (vrijednost ugovora iznosila je blizu 700.000 KM, nakon čega je osoba uhapšena).

U nastavku akcije "Tender" uhapšene su još tri osobe inicijala Ć. N. (1978.), A. A. (1970.) i S. D. (1971) koje se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima.

Radi se o osobi A. A. koja je u svojstvu člana Nadzornog odbora u KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi uz pomoć S. D. i E. H. (1978), zahtijevala novac od odgovorne osobe privrednog subjekata iz Tuzlanskog kantona, čija djelatnost ima veze s nabavkom rabljenih trolejbusa za KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, a kako bi isti dao saglasnost na zaključivanje ugovora za navedenu nabavku.

Uhapšene osobe su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega su Č. E. i Ć. N. po naredbi postupajućeg tužitelja pušteni na slobodu, dok će A. A. i S. D. biti u zakonskom roku predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.