BiH
1

Uhapšen uposlenik Ministarstva prostornog uređenja FBiH

FENA
Nakon višemjesečne istrage, službenici Federalne uprave policije uhapsili su N.M. (1978) uposlenika Federalnog ministarstva za prostorno uređenje.

N.M. je uhapšen zbog sumnje da je u periodu od 2010. do 2013. godine, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, počinio više krivičnih djela prevare.

Krivična djela su izvršena na način da se imenovani predstavljao kao savjetnik ministra u Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje i oštećenima nudio usluge u vidu posredovanja u zapošljavanju u profitabilne i državne firme i dobijanju licenci za obavljanje djelatnosti taxi prevoza, za šta je od većeg broja građana kao naknadu uzimao novčane iznose od 3.000 do 14.000 KM, čime je pribavio imovinsku korist od više desetina hiljada konvertibilnih maraka.

Federalna uprava policije raspolaže saznanjima da je osumnjičeni na isti način prevario još veći broj građana, koji do sada to nisu prijavili nadležnim organima. U cilju dokumentovanja krivičnih djela, službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese na području Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona.

Nakon kriminalističke obrade, N.M. je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na dalje postupanje.

Osumnjičeni je u ranijem periodu osuđivan i prijavljivan zbog krivičnih djela prevare i drugih djela, saopćila je Federalna uprava policije.

FUP