BiH
13

Uhapšen ubica Cazinjanke Hazime Japić, motiv ubistva i dalje nerazjašnjen

Piše: M. Ć.
Mjesto ubistva
Nakon svirepog ubistva 47-godišnje Hazime Japić iz Cazina, koja je prije dva dana ubijena hicima iz automatske puške, nedaleko od vlastite kuće, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK danas je sazvalo konferenciju za medije na kojoj su kazali da je osoba koja je počinila ubistvo pronađena i lišena slobode.

Sa više hitaca iz automatskog oružja Cazinjanku Hazimu Japić prije dva dana ubio je 55-godišnji F. O. iz mjesta Gornja Koprivna, također iz Cazina, kazali su u MUP-u.

Već sljedećeg jutra pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK u saradnji s Policijskom stanicom Cazin došli su do informacija ko bi mogao biti doveden u vezu s počinjenim ubistvom.

Isti dan, tj. jučer u 13:30 sati, F. O. je lišen slobode i priveden u prostorije kantonalnog MUP-a.

Također, nakon pribavljene naredbe za pretresanje od Općinskog suda u Cazinu, izvršen je pretres terena u neposrednoj blizini stanovanja izvršioca, gdje je pronađen predmet izvršenja ovog krivičnog djela - automatska puška CZ cal. 7,62 mm.

Danas je slobode lišena i supruga počinioca ubistva S. O. (1948.) zbog skrivanja vatrenog oružja kojim je ubistvo počinjeno.

Kada je riječ o motivu ubistva, on nije još u potpunosti razjašnjen.

Kako su u MUP-u kazali, prilikom priznavanja krivice F. O. je izrekao određene stvari koje bi mogle poslužiti kao motiv za ovaj čin. Međutim, u policiji sumnjaju da postoje i neki drugi elementi koji bi se mogli dovesti u vezu s nemilim događajem, te da pozadina ubistva još nije u potpunosti rasvijetljena.

O tome će više informacija biti dostupno u narednom periodu.

Dženaza Hazimi Japić obavit će se danas u 16 sati u mjestu Japića Brdo, a bit će ukopana na mezarju Rudine u Cazinu.