|

Uhapšen Radosav Milovanović, osumnjičeni za ratni zločin u Srebrenici

Uhapšen Radosav Milovanović, osumnjičeni za ratni zločin u Srebrenici
62
Klix.ba
24.12.2014. u 13:58
21
komentara
62

dijeljenja
Uhapšen Radosav Milovanović, osumnjičeni za ratni zločin u Srebrenici Foto: Arhiv/Klix.ba
Postupajući po naredbi tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA-e su na području Srebrenice uhapsili Milovanović Radosava, rođenog 23.11.1954. godine u mjestu Obadi, nastanjen u Srebrenici, državljanin BiH.
Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Milovanović je pod istragom i osumnjičen je da je za vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije BiH kao pripadnik VRS-a, tokom mjeseca maja 1992. godine, na području općine Srebrenica, postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen, da je u drugoj polovini mjeseca maja, u mjestu Sase, općina Srebrenica, uz prijetnju nožem po život oštećene, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene hrvatske nacionalnosti, kojoj je nakon počinjenog zločina, zaprijetio da će je ubiti ukoliko nekome kaže šta joj se dogodilo.

Milovanović Radosav osumnjičen je da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva, iz članka 173. KZ BiH.

Nakon što osumnjičeni bude priveden postupajućem tužitelju, te ispitan u svojstvu osumnjičenog, tužitelj će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...