|

Uhapšen Goran Lučić osumnjičen za ratne zločine

Uhapšen Goran Lučić osumnjičen za ratne zločine
0
S
Sarajevo-x.com
17.11.2011. u 11:38
7
komentara
0

dijeljenja
Uhapšen Goran Lučić osumnjičen za ratne zločine Foto: Ilustracija
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, na području Gacka, lišili su slobode osumnjičenog Gorana Lučića rođenog 1959. godine.
Osumnjičeni Lučić bio je zapovjednik TO Gacko, te član Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva u Gacku, tokom 1992. godine.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

On je osumnjičen za ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Gacka, odnosno za progone, ubistva, protuzakonita zatvaranja i prisilna premještanja stanovništva bošnjačke nacionalnosti, počinjene za vrijeme i nakon napada na sela oko Gacka i u samom Gacku, tokom 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Službenici SIPA-e, u zakonskom roku će osumnjičenog predati u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje će postupajući tužilac izvršiti ispitivanje Gorana Lučića u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...