Zbog slučaja Gorana Lučića
0

SIPA pretresa zgradu opštine i policijske stanice u Gacku

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Gacku je u toku pretres zgrada Opštine i Policijske stanice koje vrše pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), izjavila je Srni portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović.

Novinar Srne javlja da je akcija počela oko 9:00 sati i da je iz prostorija Opštine Gacko izuzeta dokumentacija o radu 1992. godine, kao i vojna dokumentacija.

   Zamjenik načelnika opštine Gacko Radojica Antunović rekao je novinarima da su pripadnici SIPA-e imali nalog za pretres i da su se ponašali korektno. Ušli su u svaku kancelariju i fotografisali je.

   Pripadnici SIPA-e pretresli su i prostorije Mjesne zajednice u Fojnici, gdje se nalazi dio dokumentacije iz ratnog perioda.

   Portparol Sipe Željka Kujundžija potvrdila je Srni da se akcija može dovesti u vezu sa nedavnim hapšenjem i oslobađanjem Gorana Lučića iz Gacka.

   Lučić je uhapšen 17. novembra u zgradi opštine Gacko jer ga Tužilaštvo BiH sumnjiči za ratne zločine na ovom području. Sud BiH je idući dan odbio kao neosnovan prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora uz obrazloženje da nije nađen osnov sumnje da je Lučić bio komandant Teritorijalne odbrane i Kriznog štaba u vremenu na koje se optužnica odnosi.

   Tužilaštvo nije priložilo nikakav subjektivni ni objektivni dokaz, nijedan od saslušanih svjedoka tako nešto ne pominje, nisu priložene odluke o obrazovanju ratnog predsjedništva, odnosno kriznog štaba, niti bilo koji drugi dokaz na osnovu kojeg bi se mogao zasnovati viši stepen sumnje, odnosno da je osumnjičeni učestvovao u izvršenju predmetnog krivičnog djela u svojstvu komandanta TO Gacko , pojasnili su iz Suda BiH