Poznat identitet
872

Uhapšen 29-godišnjak koji je u komentarima na portalu Klix.ba prijetio Tadić i Wigemarku

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Tužilaštvo BiH je zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) provelo aktivnosti na lociranju, identificiranju i lišavanju slobode osobe osumnjičene za ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišavanju slobode počinitelja krivičnog djela.
Nakon provedenih istražnih radnji po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, u saradnji s policijskim djelatnicima Državne agencije za istrage i zaštitu, na području Lipnice kod Tuzle, lociran je i lišen slobode osumnjičeni Ranko Petrović, rođen 1990. godine u Tuzli.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je upućivao ozbiljne prijetnje Specijalnom predstavniku EU u BiH, ambasadoru Lars-Gunaru Wigemarku i glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić putem javnih komentara na vijesti objavljene na internet portalu www.klix.ba.

Osumnjičeni je ostavljao poruke i komentare, vidljive svim čitateljima i korisnicima, u kojima je iznosio ozbiljne prijetnje i pozivao na napad na navedene osobe.

"Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela ugrožavanja osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz članka 192. KZ BiH i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišavanju slobode počinitelja kaznenog djela iz članka 241b. KZ BiH. Nakon što ispita osumnjičenog postupajući tužilac donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora i daljim aktivnostima u predmetu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najposjećeniji internet portal u BiH Klix.ba već godinama sarađuje sa svim državnim, entitetskim i lokalnim organima na suzbijanju govora mržnje, kako na našem, tako i drugim portalima i društvenim mrežama. Ovi napori u posljednje vrijeme su intenzivirani, a rezultirali su hapšenjem nove tri osobe u samo nekoliko dana, koje su komentare na vijesti iskoristile za pisanje govora mržnje.