Ombudsmeni BiH
0

"Ugraditi međunarodne standarde o socijalnom osiguranju"

FENA
Na zajedničkom sastanku ombudsmena s područja bivše Jugoslavije (regiona) održanom u organizaciji Ombudsmena za ljudska prava Slovenije danas u Ljubljani, razmatrano je pitanje prava radnika migranata s posebnim osvrtom na probleme kršenja ljudskih prava radnika migranata kao posljedice neosiguranja ugradnje međunarodnih standarda ljudskih prava u bilateralne sporazume.

U saopćenju za javnost Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH navodi se da ombudsmeni za ljudska prava iz regiona pozdravljaju unapređenje odnosa između država u regionu i nastojanja da države između sebe riješe sva sporna pitanja, a koja se odražavaju i na prava građana.

Istvoremeno, Ombudsmeni podsjećaju na obavezu da sve države u regionu moraju u potpunosti, u svim sferama života osigurati primjenu međunarodnih standarda ljudskih prava, uključujući standarde Vijeća Evrope i Evropske unije s obzirom da je Republika Slovenija članica EU, a ostale države se nalaze na putu pridruživanja.

"Ova obaveza odnosi se i na uređenje oblasti prava radnika migranata, te Ombudsmeni žele da ukažu da se bilateralnim sporazumima ne može propisati manje prava nego što je utvrđeno međunarodnim standardima.

Prvenstveno, bilateralni sporazumi o pravima radnika migranata, uključujući i pravo na socijalno osiguranje moraju osigurati poštivanje Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, UN Konvencije o pravima radnika migranata, Izmijenjene Evropske socijalne povelje, Evropske konvencije o socijalnom osiguranju iz 1972. godine, Regule Evropske Unije: 859/2003, te uzeti u obzir i Model odredbi bilateralnih sporazuma o socijalnom osiguranju sa izvještajem i objašnjenjima Komiteta eksperata Vijeća Evrope za primjenu Evropske konvencije o socijalnom osiguranju", navodi se.

Ombudsmeni iz regiona podržavaju inicijativu da Republika Slovenija kao članica Evropske unije, koristeći svoja iskustva, pruži stručno-tehničku pomoć u osiguranju primjene međunarodnih standarda ljudskih prava ostalim državama u regionu koje se nalaze na putu pridruživanja EU, te da bi izmjene bilateralnog sporazuma između Republike Slovenije i BiH, za koje je nastavak pregovora zakazan za 27. septembar, trebalo koristiti kao model.

"Pitanje radnika migranata otvorilo je i pitanje uređenja statusnih prava građana posebno prava na državljanstvo, upisa u matične knjige. Zaključeno je da usred migracija koje su se desile kao posljedica rata i tranzicije na prostoru regiona postoji velika grupa građana čiji status nije pravno uređen, uključujući prvenstveno raseljene osobe, izbjeglice, Rome, te da je zbog toga potrebno poduzeti dodatne mjere u cilju sistemskog i harmoniziranog rješavanja njihovih prava.

Ombudsmeni iz regiona nastavit će djelovati u sprečavanju kršenja ljudskih prava, te stalnim monitoringom stanja ljudskih prava nastojati prevenirati moguća sistemska ugrožavanja ljudskih prava koja se odražavaju na veći broj građana", saopćila je Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH.