{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nović za ispravljanje velike nepravde prema radnicima iz BiH

S
17.12.2010. u 13:43
0
1
Nović za ispravljanje velike nepravde prema radnicima iz BiH
0
Nović za ispravljanje velike nepravde prema radnicima iz BiH
Sredoje Nović
U Ljubljani su danas potpisane izmjene Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije koje će doprinijeti ostvarivanju prava koje su radnici iz BiH stekli po osnovu rada u Sloveniji.
"Riječ je o izmjenama sporazuma potpisanog još 2007. godine, odnosno njegovog člana pet, što bi trebalo da doprinese ostvarivanju prava stečenih po osnovu rada u skladu sa međunarodnim principima i načelima o socijalnom osiguranju, kao što je načelo jednakosti između domaćih i stranih državljana u pogledu uslova za sticanje i korištenje pojedinih prava", rekao je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Nović, koji je potpisao izmjene sporazuma sa slovenačkim ministrom rada, porodice i socijalne brige Ivanom Svetlikom, rekao je Srni da će potpisivanjem ovog sporazuma biti otklonjena velika napravda prema desetinama hiljada građana BiH koji su privremeno zaposleni u Sloveniji.

On je precizirao da će stupanjem na snagu izmjena i dopuna Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije biti izmijenjeni uslovi za isplaćivanje novčane pomoći za vrijeme nezaposlenosti, što do sada nije bilo regulisano, kao i isplaćivanje troškova za sahrane, novčane pomoći porodici umrlog ili posmrtnina.

"Ovim sporazumom se de fakto omogućava ostvarivanje ovih prava u skladu sa pravnim propisima države ugovornice na čijoj teritoriji su ta prava stečena, ako korisnik tu ima prebivalište ili boravište, što prema do sada važećem sporazumu o socijalom osiguranju nije bilo moguće", istakao je Nović.

Prema njegovim riječima, novčana pomoć će biti isplaćivana svim licima sa stalnim i privremenim prebivalištem u zemlji ugovornoj strani.

"Procjena je da u Sloveniji ima više od 50.000 građana BiH i da će veliki broj njih sigurno ta prava da ostvaruje u narednom periodu", ocijenio je Nović.

On je dodao da građani BiH treba da znaju da će ova prava moći da ostvaruju tek nakon što Sporazum bude ratifikovan u obje zemlje.

"Što se tiče BiH, to znači da će se morati sačekati konstituisanje vlasti na nivou BiH, odnosno Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine koji ratifikuju sporazume", rekao je Nović.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, do kraja februara 2010. godine izdata je 38.761 radna dozvola državljanima BiH u Sloveniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: