Međunarodni bjegunci
0

Ugovor o izručivanju povučen radi tehničkih popravki

SRNA
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut pojasnio je da je prijedlog ugovora BiH i Hrvatske o izmjeni Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima povučen sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara, radi tehničkih popravki, odnosno ubacivanja jedne rečenice u preambulu.

"Nema nikakve suštinske i sadržajne promjene ugovora. Odlučili smo da ubacimo jednu rečenicu u preambulu prije nego što Savjet ministara BiH utvrdi prijedlog ugovora. Isto će uraditi i hrvatska strana. Ugovori sa Srbijom i Hrvatskom biće skoro identični, odnosno principi na kojima su zasnovani su identični", tvrdi Arnaut.

U ugovorima koji bi vrlo brzo trebali da budu potpisani predviđeno je da BiH, Srbija, odnosno Hrvatska preuzimaju obavezu izvršenja sankcije ukoliko osoba koja je osuđena u jednoj zemlji pobjegne u drugu. Pravosnažnost sudske presude je uslov za preuzimanje izvršenja sankcija. 

Mnogi trenutni bjegunci prebjegli su iz jedne u drugu državu prije pravosnažnosti presuda, poput Branimira Glavaša, osuđenog za ratni zločin u Hrvatskoj, i bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, osuđenog za pronevjere finansijske pomoći namijenjene bh. Hrvatima, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

"Srbija i Hrvatska imaju mogućnost vođenja postupaka i bez prisustva optuženih, što nije slučaj u BiH", napomenuo je Arnaut.

Utvrđenim prijedlogom predviđeno je da sporazum stupa na snagu na dan potpisivanja, dok će biti i provedena procedura njihove ratifikacije. Arnaut nije mogao precizirati datum kada će ministri pravde BiH, Srbije i Hrvatske potpisati ove međudržavne ugovore.

Na zahtjev Ministarstva bezbjednosti, sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara BiH skinut je Prijedlog sporazuma između BiH i Hrvatske o izmjeni Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Na sjednici  nije raspravljano o razlozima tog zahtjeva.
Savjet ministara BiH danas je utvrdio prijedloge izmjena dva ugovora sa Srbijom, kojima se otklanjaju problemi u vezi sa izvršenjem zatvorskih kazni u situacijama kada lice osuđeno u jednoj državi nakon pravosnažne presude pobjegne u drugu državu, te uspostavlja direktna komunikacija nadležnih organa u vezi sa dostavljanjem podataka iz krivične evidencije.