Ugovor između BiH i Hrvatske
0

Kraj zloupotrebe dvojnog državljanstva

Sarajevo-x.com
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministra pravosuđa Republike Hrvatske Ivan Šimonović potpisat će danas u 10:15 sati u Sarajevu Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima.

Izmjenom Sporazuma, kojom će se omogućiti izdržavanje kazne bez pristanka osuđene osobe, otklonit će se problemi u vezi s izvršenjem pravomoćnih sudskih odluka za kaznena djela u određenim situacijama kada jedna osoba pravomoćno osuđena u jednoj državi prebjegne u drugu državu.

Nakon ceremonije potpisivanja ministri Čolak i Šimonović održat će konferenciju za medije.

"Dogovor oko potpisivanja izmjena i dopuna ugovora koji je već postojao postignut je prije nekoliko mjeseci, ali je trebao proći zakonsku proceduru u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH. To je prije nekoliko dana završeno i sada su se stekli svi uslovi za potpisivanje", izjavio je Čolak za Srnu.

Čolak je objasnio da će ovim ugovorom sve osobe koje su osuđene u jednoj zemlji,a nalaze se u drugoj po osnovu državljanstva ili mjesta prebivališta, morati da odsluže izrečenu kaznu.

"Vjerujem da ovaj ugovor doprinosi daljoj saradnji između država i vladavini prava, te da je dobar pokazatelj da se ove države ozbiljno pripremaju za približavanje Evropi i evropskim asocijacijama. Zaista ne postoji ni jedan razlog da ovakvo stanje više tolerišemo", istakao je Čolak.

On je dodao da će ovaj ugovor, koji će ići na ratifikaciju u Parlamentarnu skupštinu BiH, važiti na privremenoj osnovi već od momenta potpisivanja.

Isti sporazum Čolak će u Beogradu, 26. februara, potpisati i sa ministrom pravde Srbije Snežanom Malović. Tom prilikom bit će potpisane i izmjene i dopune sporazuma o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima kojim će se, po Čolakovim riječima, riješiti značajan broj pitanja koja su opterećavala BiH i Srbiju.

"Ovdje se prije svega misli na procesuiranje ratnih zločina, tako da će biti izbjegnuto dupliranje raspisivanja potjernica od strane jedne ili druge države za osobama iz druge države, ako imaju prebivalište i državljanstvo samo jedne zemlje, odnosno ako imaju prebivalište u drugoj državi", naveo je Čolak.