Vladimir Vukčević
0

"Ugovori Srbije i BiH bitni su za pomirenje u regiji"

FENA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio je da su bilateralni ugovori koje su u petak potpisali ministri pravde Srbije i BiH od izuzetne važnosti za proces pomirenja u regiji, jer će se njima riješiti otvorena pitanja u procesuiranju ratnih zločina u obje zemlje.

"Pitanje procesuiranja ratnih zločina jedan je od apsolutnih prioriteta Srbije", izjavio je Vukčević Tanjugu.

Ministrica pravde Srbije Snežana Malović i njen kolega iz Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali su u petak u Vladi Srbije izmjene i dopune Ugovora o pravnoj pomoći u kaznenim i građanskim stvarima.

Prema Vukčevićevim riječima, izmjene i dopune Ugovora o pravnoj pomoći u kaznenim i građanskim stvarima su krovni akt za značajne sporazume koji se prije svega odnose na formiranje zajedničkih istražnih timova kao i ustupanje dokaza između pravosudnih tijela dviju zemalja.

Ugovorom o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima, bit će omogućeno da se prema pravomoćno osuđenim osobama u jednoj državi kazna zatvora izvrši u državi čiji su državljani ili imaju njeno prebivalište, i to bez suglasnosti okrivljenika kako je ranije bilo predviđeno, rekla je ministrica Malović nakon potpisivanja ugovora.

U obje države takvih je oko 150 osoba, procijenila je Malović i objasnila da će potpisanim dokumentima, koji odmah stupaju na snagu, biti onemogućeno da osuđene osobe, skrivanjem u državi čiji su državljani ili u njoj imaju prebivalište, izbjegnu izvršenje kazne, što se do sada u praksi događalo.

"Suradnja zemalja u regiji od ključnog je značaja za uspješnu boru protiv organiziranog kriminala koji je umrežen i djeluje globalno, pa je od izuzetne važnosti da institucije gonjenja dobro surađuju u svim državama", rekla je Malović.

Ona je naglasila da Srbija želi dobre odnose s BiH jer, pored ostalog, one imaju i mnogo zajedničkih ekonomskih tema, a i obje zemlje žele članstvo u Evropskoj uniji, navodi Tanjug.

Izražavajući zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, bh. ministar pravde Bariša Čolak ocijenio je da će dokumenti doprinijeti poboljšanju suradnje pravosudnih tijela dviju država i imati pozitivan utjecaj na ukupne međusobne odnose.

Posebno je važno što više neće biti mogućnosti izbjegavanja kazne, jer više nije potrebna suglasnost osuđene osobe za izdržavanje kazne u drugoj državi, rekao je Čolak i naglasio da će ovi ugovori značajno doprinijeti stabilizaciji prilika u regiji.