Donijeli deset zaključaka
2

Ugostitelji nezadovoljni mjerama: Najavili protest ako se ne sastanu s Fortom

B. R.
Hotelijeri i restorateri nezadovoljni mjerama u KS-u (Ilustracija: Shutterstock)
Hotelijeri i restorateri nezadovoljni mjerama u KS-u (Ilustracija: Shutterstock)
Udruženje hotelijera i restoratera Bosne i Hercegovine traži održavanja sastanka s premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom u roku od 24 sata.
Sastanak s premijerom je jedan od deset zaključaka odnosno pitanja koja su utvrdili na jučerašnjem sastanku. Upozorili su da će protestovati u utorak, 2. marta ako se taj sastanak ne desi.

Pitali su kantonalnu vlast zašto se zatvaraju njihovi objekti, dok se drugi otvaraju. Traže i odgovor na pitanje koga je vlast zvala iz njihovog udruženja kada su se donosile mjere.

Insistiraju da imaju predstavnika prilikom donošenja mjera.

Nejasno im je zašto je samo u njihovim objektima moguće prisustvo jedne osobe na sedam metara kvadratnih, ali ne i u prodajnim centrima, javnom prijevozu, javnim ustanovama i sportskim centrima.

"Tražimo iste mjere svima, pa i u javnom prijevozu", dodali su.

Poručili su da su spremni na potpuno zatvaranje ako se omoguće plaćeni prihodi procentualno po prijavljenom prometu, po uzoru na regiju. Traže i da vlast plati zakupnine lokalnim zajednicama u slučaju zatvaranja ili da ih smanji za 85 posto.

Udruženje hotelijera i restoratera Bosne i Hercegovine poziva na odgovornost zbog toga što vakcine još nisu nabavljene jer se time ugrožava i njihova egzistencija.

Zaključke sa sastanka su dostavili Vladi Kantona Sarajevo i kantonalnom Kriznom štabu.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je početkom ove sedmice pooštrila mjere protiv pandemije koronavirusa. Između ostalog, zabranjeno je da na privatnim okupljanjima prisustvuje više od deset osoba i zabranjene su svirke uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.