Stanje se normalizira
47

Ugostitelji na Baščaršiji čistili ulice nakon velikih poplava, kritike zbog začepljenih šahtova

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što su padavine oko 18 sati oslabile u glavnom gradu BiH, vlasnici brojnih ugostiteljskih objekata na Baščaršiji zajedno su sa svojim uposlenicima izašli na ulice kako bi ih čistili.
Naime, jaka kiša koja je u Sarajevu počela padati u poslijepodnevnim satima dovela je do velikih poplava u samom centru grada. Baščaršija, staro jezgro grada, u jednom trenutku je bila potpuno potopljena, ali se stanje polako normalizira.

Vlasnici ugostiteljskih objekata na Baščaršiji otklonili su prvo krupni otpad koji se našao ispred brojnih radnji usljed jakog vjetra, a nakon toga su pristupili pranju ulica.

"Sreća je što smo otvorili šahtove na vrijeme, u suprotnom bi bila prava katastrofa. Sve se na kraju dobro završilo, nije bilo nikakve štete", kazali su nam iz ćevabdžinice "Trica".

Iz ove ćevabdžinice su dodali kako su koristili šlaufe i metle da bi otklonili mulj, a nakon toga i oprali ulice.

"Voda je ušla u podrumske prostorije svakog poslovnog objekta na Baščaršiji. Sreća, nije bilo veće štete, ali nam je krivo što se sistemski nešto ne poduzme kako bi se bar riješio problem plavljenja podruma tokom kišnih dana u Starom gradu", rekli su nam iz buregdžnice "Oklagija".

Čitatelji portala Klix.ba s područja općina Centar i Stari Grad javili su se našoj redakciji kako bi negodovali zbog činjenice da su mnogi šahtovi na ovom području začepljeni.

"Ovo je zaista sramota, da imamo mnoge začepljene šahtove naprimjer u Titovoj ulici, ali i na samoj Baščaršiji. Zato smo i doživjeli ovakve scene kao danas", rekao nam je jedan sugrađanin, inače stanovnik Titove ulice.