Komentarisao i cenzus
1.9k

Ugleda se na Dodika: Zoran Milanović počeo Bošnjake zvati muslimanima

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je poznat po negativnim izjavama o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, njegovi stavovi često se ukrštaju sa stavovima "najpoznatijeg" bh. rušilačkog faktora Milorada Dodika, a sada je usvojio još jednu Dodikovu "naviku", a to je nazivanje Bošnjaka muslimanima.

Milanović je još jednom osudio Rezoluciju koja je usvojena u Bundestagu, a u kojoj je ukazano na negativni utjecaj Hrvatske i Srbije na unutrašnja pitanja u BiH, a preko Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Hrvatski predsjednik je prozvao vladu te države i premijera Andreja Plenkovića jer "šute na svinjarije iz Berlina". Uz to je prokomentarisao kako je sve doneseno na inicijativu "muslimanskih lobista".

"Hrvatska je oslobađala i Bosnu i Hercegovinu i sad ju se tretira kao okupatora. Njemački parlament na inicijativu muslimanskih lobista iz SPD-a, bošnjačko muslimanskih lobista, nova generacija političara, toksična sorta, donosi tako neizbalansiranu rezoluciju", rekao je Milanović novinarima u petak.

Ovakvu smo retoriku do sada u javnosti uglavnom čuli od Milorada Dodika čiji je cilj omalovažiti Bošnjake svođenjem nacije na vjersku grupu, no hrvatski predsjednik to na ovakav način nije radio.

Milanović je još govorio kako je hrvatski sabor trebao donijeti dokument suprotan onome koji je donio Bundestag, a obrušio se i na ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana.

"To što si agronom i stručnjak za rasplod svinja, ne znači da nakon 30 godina ne moraš znati osnovne stvari. Njemački parlament, Bundestag, se bavi unutarnjim problemima Bosne i Hercegovine i imaju velike dizajne za BiH. Hrvatski parlament šuti, umjesto da donese istu takvu deklaraciju, ali suprotnog sadržaja i kaže: Gospodo, dok je Hrvatske to neće proći", istaknuo je on.

OHR-ove izmjene Izbornog zakona BiH

Milanović je komentarisao i nedavne najave Christiana Schmidta da donese izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH kako bi riješio problem blokade ovog entiteta, no neka njegova rješenja nisu prihvatljiva svima u BiH, ali jesu HDZ-u.

"Ovo je pitanje političkog opstanka za Hrvate. U kantonima u kojima Hrvata odavno nema i dalje se biraju hrvatski predstavnici. Čista farsa. Tko ih bira? Bošnjaci. Koga biraju? Vrlo često Bošnjake. Sada neke Hrvate koje su kupili za teglu kikirikija", rekao je Milanović.

Schmidt planira uvesti cenzus od tri posto prema kojem konstitutivni narodi u nekom kantonu, koji ne prelaze potrebni cenzus, neće moći dati svoje delegate u Dom naroda FBiH. Time bi određeni kantoni ostali bez hrvatskih delegata, a što savršeno odgovara HDZ-u.

"Sad se natežemo oko toga hoće li prag biti tri ili pet posto (...) Ono što je najstrašnije u cijeloj priči je što Hrvati uopće ne žele te predstavnike. Oni žele da ih se makne, da ih se tamo uopće ne bira, nego da ih se bira tamo gdje ima Hrvata", dodao je.