{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uginuo Soko, posljednji mužjak bjeloglavog supa u BiH

1.12.2013. u 17:28
3
89
Uginuo Soko, posljednji mužjak bjeloglavog supa u BiH
3
Uginuo Soko, posljednji mužjak bjeloglavog supa u BiH
Soko i Lili
U Eko Centru Blagaj, kod Mostara, uginuo je bjeloglavi sup Soko, koji je, uz partnericu Lili, bio posljednji predstavnik ove vrste u našoj zemlji.
Adnan Đuliman, predsjednik NVO Novi val, naveo je kako je ekipa zadužena za kontrolu, došla je do centra i pronašla mrtvu pticu. Obavijestili su PU Mostar i dežurnog veterinara, a konsultovali su se i sa kolegama iz Španije. Tijelo ptice poslali su Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, kako bi utvrdili uzrok smrti ptice, piše Federalna.ba.

Kako Đuliman navodi, organizacija Novi val ne smatra da je razlog smrti ptice ljudski factor i pretpostavljaju da se ptica povrijedila usljed bure. Čekaju se rezultati patološke analize.

Soko i Lili su priše šest godina u Blagaj stigli iz Španije, na mjesto gdje je i prije rata bilo prirodno stanište bjeloglavih supova.

Eko Centar Blagaj već je stupio u kontakt sa kolegama iz Srbije, Hrvatske, dok bi iz Španije trebao stići drugi mužjak bjeloglavog supa, kako bi pravio društvo Lili.

Ove ptice tokom čitavog svog života, dugog 60-ak godina, žive u parovima.

Đuliman ističe kako je najbitnije izgraditi hranilište za supove, za šta je potrebna pomoć i nadležnih ministarstava.

Bjeloglavi supovi su ugrožena vrsta i hrane se lešinama te na taj način zaustavljaju potencijalni lanac zaraze ili sprječavaju začetak epidemije među stokom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: