BiH
1

U Pionirsku dolinu uskoro stiže nova lavica

Piše: A. Dž.
Lav Rily uskoro dobija društvo (Foto: Arhiv/Anadolija)
Lav Rily uskoro dobija društvo (Foto: Arhiv/Anadolija)
Kralj životinja, jedini u sarajevskoj Pionirskoj dolini, uskoro više neće biti sam. Naime, KJKP Park, koje upravlja zoološkim vrtom, sljedeće sedmice će krenuti u nabavku nove lavice.

Zahvaljujući sredstvima koje je osigurala Općina Centar u iznosu od 13.000 KM, upravnik Pionirske doline Esad Talić i veterinar Vedad Škapur bi već sljedeće sedmice mogli krenuti u posjetu zoološkim vrtovima čije su ponude o donaciji životinje još uvijek otvorene.

"Tokom ljeta smo imali ponude više evropskih zooloških vrtova za donaciju lavice, no nedostatak novčanih sredstava za transport nije nam omogućavao da ponude i prihvatimo. No, zahvaljujući Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću, konačno i mi imamo finansijska sredstva za transport. Nakon što delegacija Pionirske doline obiđe zoološke vrtove čije su ponude o donaciji još uvijek otvorene, moći ćemo saopćiti više informacija“, rekla nam je Aldijana Hamza iz Službe za odnose s javnošću Parka.

Sredstva u iznosu od 13.000 KM bit će utrošena za veterinarsko – medicinski pregled životinje, izdavanje potvrda, odnosno medicinske dokumentacije, te osiguravanje specijalnog boksa za transport životinje, troškove transportnog vozila za prijevoz životinje u boksu, izlaznu, transportnu i ulaznu dozvolu, odnosno kompletne špediterske usluge, dok će sama lavica biti donirana.

"Ukoliko procedura nabavke lavice bude pokrenuta naredne sedmice i sve protekne po planu, već u februaru naredne godine nova lavica bi mogla biti u našem zoološkom vrtu. Međutim, želimo naglasiti da je tok i trajanje navedene procedure dosta složen, ne zavisi samo od nas i naše zemlje nego i od procedura zemlje iz koje lavica bude transportovana, kao i zemalja kroz koje transportno vozilo treba proći i može potrajati duže od očekivanog, međutim mi se nadamo da će ipak sve biti završeno za nešto više od dva mjeseca“, ističe Hamza.

Podsjetimo, lavica i lav su nakon 20 godina su u sarajevski zoološki vrt stigli krajem marta iz glavnog grada Bugarske. Nažalost, nakon samo mjesec dana lavica je uginula, a uzrok smrti bila je bakterija Escherichia coli.