BiH
33

"Nervozni" lav Rily iz Pionirske doline uskoro dobija novu lavicu

Piše: J. H.
Lav Rily uživa na suncu u Pionirskoj dolini (Foto: Klix.ba)
Lav Rily uživa na suncu u Pionirskoj dolini (Foto: Klix.ba)
Ukoliko Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo ispuni obećanje i osigura neophodna sredstva za transport, lav u Pionirskoj dolini mogao bi dobiti društvo u narednih nekoliko sedmica.

U martu ove godine, trogodišnji lav, koji je zajedno sa lavicom dopremljen iz Bugarske u Sarajevo, ostao je sam nakon što je lavica uginula zbog bakterije Escherichia coli. Uprava KJKP Park odmah se dala u potragu za novom lavicom koja bi mogla biti dopremljena iz jednog od tri evropska zoološka vrta.

"Mi smo donaciju prihvatili, ali ne raspolažemo sredstvima za transport lavice do Sarajeva. Dobili smo čvrsto obećanje ministra Zlatka Petrovića da će ta sredstva biti večeras operativna i, ako bude tako, mi bismo već iduće sedmice trebali realizirali transport donirane lavice", kaže za Klix.ba Esad Tajić, upravnik Rekreativno zabavnog centra Pionirska dolina.

Tajić nije htio govoriti o kojim zoološkim vrtovima se radi dok ne vidi stanje lavice i dok ne potpišu ugovor.

"Lav u prirodi živi u čoporu i sada je malo nervozan. Mi bismo lava i lavicu uparili naredne godine i imali vlastitu reprodukciju", dodaje naš sagovornik.

Koliko lav znači za jedini bh. zoološki vrt govori činjenica da je posjećenost Pionirskoj dolini porasla za više od 60 posto u odnosu na period do prošle godine, kada nisu imali lava i lavicu.

"Može se reći da je posjećenost veća jer djeca iz obdaništa, kojima je besplatan ulaz, svakodnevno dolaze. Kad bismo njih uračunali, posjećenost je povećana za 100 posto", pojašnjava Tajić.

Odlazak, transport i povratak u Sarajevo koštat će oko 13.000 KM. Osim lavice, naš sagovornik najavljuje dodatno obogaćivanje životinjskog fonda u Pionirskoj dolini.