BiH
0

UG Pozitivne vrijednosti: Još dva dana za online javnu raspravu

Klix.ba
Sa jedne od javnih rasprava
Sa jedne od javnih rasprava
Udruženje građana Pozitivne vrijednosti podsjeća javnost da će online javna rasprava o Nacrtu preporuka za poboljšanje procedura i kriterija za dodjelu grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama iz budžeta FBiH.

Iz UG podsjećaju da je ovaj dokument nastao kao rezultat diskusija na okruglim stolovima koje je udruženje Pozitivne vrijednosti organizovalo u okviru projekta "Radimo transparentno, poštujmo kriterije, poštujmo izvještaj", kao i zaključaka i preporuka učesnika, predstavnika Parlamenta FBiH, federalnih ministarstva koji iz budžeta izdvajaju ova sredstva, predstavnika Ureda za reviziju institucija u FBiH, političkih partija i nevladinog sektora.

"Nacrt preporuka za poboljšanje procedura i kriterija za dodjelu grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama ima za cilj uspostavljanje jasne metodologije raspodjele javnog novca i jasnih kriterija za dodjelu grantova . Upravo time bi došlo i do smanjenja zloupotrebe javnog novca , racionalizacije javne potrošnje, te transparentnijeg i odgovornijeg rada zvaničnika u vlasti. Nadalje, kada se uvedu i uspostave svi ovi elementi, rezultat će biti postizanje boljih efekata i rezultata potrošnje javnog novca.Samim tim bi i građani, čiji novac se i troši , imali veću korist ! S druge strane, prihvatanjem ovog Nacrta , nosioci vlasti bi svakako pokazali spremnost i dobre namjere da odgovorno upravljaju javnim novcem", navodi se u saopćenju Pozitivnih vrijednosti.

Sugestije, komentari i prijedlozi učesnika javne rasprave putem interneta, ali i javne rasprave održane 26. aprila 2013. godine u Sarajevu, kao sastavnog dijela rasprave, bit će uključene u konačan tekst Nacrta koji će biti upućen u Parlament FBIH, odnosno parlamentarnu proceduru.

"Udruženje Pozitivne vrijednosti je, potaknuto revizorskim izvještajima o poslovanju institucija u FBiH, analizirala procese (javne pozive, kriterije, odluke o izboru korisnika) dodjele grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama tokom 2010. i 2011. godine i utvrdila da je po tom osnovu podijeljeno više od 160 miliona KM ili oko 80 miliona svake godine, ali i da to nije konačan iznos jer se za grantove pojedincima i neprofitnim organizacijama sredstva dodjeljuju i iz tekućih rezervi , od prodaje GSM licence, prometa Lutrije, poticaja ,zatim na osnovu odluka Vlade ili ministarstava, ali i na osnovu rješenja i 'diskrecionog prava' funkcionera. Istovremeno je uočeno da su kriteriji za ove dodjele, tamo gdje su objavljeni, nejasni ili uopšteni što ostavlja mogućnost za različita tumačenja, da su mjerljivi elementi kriterija manje vrednovani i da negdje sadrže diskriminacijske odredbe poput životne dobi. TakođerTakođerTakove, ostalo je nejasno na osnovu čega institucija određuju koliko novca će dodijeliti kom korisniku, jer uz jedan broj dostupnih odluka uopšte nije navedena visina granta, a u određenom broju javnih poziva je navedeno da konačne odluke o dodjeli, i pored postojanja komisije, donosi ministar. Redovna pojava je i nedostatak izvještaja ili informacija o rezultatima projekata za koje su korištena dodijeljena sredstva zbog čega je praktično nemoguće vrednovati proces dodjele i korištenja grantova. Dosta je i institucija kojima se odobravaju značajna sredstva ,a nemaju u nadležnosti, odnosno nemaju zakonske osnove i ne trebaju dijeliti ova sredstva, nemaju adekvatne službe koje mogu odgovoriti zadatku raspodjele ovih sredstava", navodi se u saopćenju.

Udruženje Pozitivne vrijednosti je na osnovu raspoloživih podataka načinilo bazu dodjele grantova za 2010. i 2011. god iz budžeta FBIH, a koja je dostupna građanima na www.vrijednosti.com. Na portalu su dostupni i ostali podaci vezani za dodjelu grantova i aktivnosti udruženja na ovom projektu.