Promovisanje mira
39

Udruženje žrtava i svedoka genocida uputilo pismo podrške Guteressu

A. Ku.
Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svedoka genocida (Foto: J. N./Klix.ba)
Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svedoka genocida (Foto: J. N./Klix.ba)
Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je pismo podrške generalnom sekretaru UN-a. Naveli su da Antonio Guteress ima njihovu podršku u naporima da promoviše mir i istinu.

Iz Udruženja navode da se konflikt između Izraela i Palestine nažalost nastavlja ostavljajući dubok trag neizmjerne patnje i gubitaka.

"Nedavne izjave generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonia Guterresa, i izraelskog predstavnika u UN-u, Gilada Erdana, ukazuju na duboko podeljeno mišljenje o uzrocima i rešenjima ovog dugotrajnog sukoba", kažu iz Udruženja žrtava i svedoka genocida.

Naglašavaju da svaka izgubljena ljudska žrtva, neovisno o strani, predstavlja tragediju i neprocjenjiv gubitak te da civilni životi ne bi nikada trebali biti kolateralna šteta u sukobima.

"Ujedinjeni narodi su osnovani nakon strahota holokausta kako bi se spriječilo ponavljanje takvih zlodjela. To je suština njihove uloge - zaštita ljudskih prava i mirno rješavanje konflikata. Generalni sekretar UN-a, Antonio Guterres, je istakao važnost sagledavanja dubokih korijena ovog konflikta. On je prepoznao da nasilni napadi Hamasa nisu izolovani činovi, već dio dužeg perioda nesigurnosti i okupacije kojoj su palestinski ljudi bili izloženi", navode iz Udruženja.

To je, dodaju, historija koja seže unazad 56 godina i ne možemo zanemariti ovu realnost.

"Važno je napomenuti da generalni sekretar UN-a jasno osuđuje i napade Hamasa. Njegove izjave ne predstavljaju opravdanje za terorizam i ubijanje, već pokušavaju postaviti kontekst zašto se ovi konflikti dešavaju. Kritike gospodina Erdana kao da zanemaruju ovu suštinu", ističu.

Ističu da je poziv na ostavku generalnog sekretara UN-a je drastičan i neproduktivan.

"UN je forum za dijalog i diplomatsko rješavanje sukoba, a svaki razgovor o tome treba biti dobrodošao. Umjesto poziva na odstupanje, trebali bismo iskoristiti ovu priliku za otvaranje dijaloga i traženje rešenja koja će okončati patnje palestinskog naroda. Podržavamo generalnog sekretara UN-a, Antonia Guterresa, u njegovim naporima da promoviše mir i istinu u ovom dugotrajnom konfliktu. Njegova hrabrost da istakne neugodne istine je ključna za napredak prema miru i stabilnosti na Bliskom istoku", kažu.

Nadaju se da će međunarodna zajednica nastaviti raditi zajedno kako bi se postigao pravičan i održiv mir u regionu.

"Također, nadamo se da će se osnovati sud za ratne zločine na području Palestine, kao što je to učinjeno za Ruandu i bivšu Jugoslaviju, kako bi se osigurala odgovornost za zločine počinjene tokom ovog sukoba. Mir nije nemoguć, ali za njega je potrebno razumijevanje, suosjećanje i dijalog. To je naša zajednička odgovornost prema budućim generacijama", zaključuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.