BiH
0

Udruženje Vrisak: Mostarci su navikli živjeti sa štakorima, potrebna je velika akcija čišćenja

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Peticiju za deratizaciju, dezinfekciju i dezinsekciju grada Mostara, koju je Udruženje građana Vrisak organizovalo u sklopu svoje kampanje "Vrištimo za Mostar" potpisalo je nešto više od 2.500 ljudi.

Ovo je zabrinjavajuće mala brojka u odnosu na broj stanovništva u gradu, ali i na to da se u gradu već osam godina nije provela deratizacija. Grad je postao leglo štakora i insekata koji se mogu vidjeti svakodnevno na ulici.

"Od grada Mostara gora je samo Tuzla u kojoj deratizacija nije urađena devet godina. U Sarajevu, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu se radi redovno, dok u ostalim kantonima mjere se provode barem jednom godišnje", kazala je Glorija Lujanović, projekt menadžerica. Prema njenim riječima, u gradu još nisu zabilježena velika oboljenja jer su Mostarci navikli na život s štakorima.

"Mostaru je potrebna velika ekološka akcija čišćenja grada, a sudeći po informacijama s kojima raspolaže Udruga Vrisak, u gradu se DDD mjere neće provesti ni do kraja godine. Predsjednik udruženja Vrisak Vedran Arapović kazao je kako je na neki način razočaran skromnim odzivom građana.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

“Brinu nas izjave koje kruže da za provođenje DDD mjera nema novca, dok proračun iznosi čak 194 miliona maraka. Zar naši nadležni nisu u stanju izdvojiti 200 do 300 hiljada maraka za sistematsku deratizaciju grada. Ovo je grad koji na neki način propada i u kojem je sve stalo i to me boli", dodao je Arapović.

Građani Mostara, prema Arapovićevim riječima, nemaju mogućnost da dobiju sve te podatke gdje sredstva iz proračuna idu te zašto skupština nema svoju web stranicu.

"Isto tako smatram da je prijeko potrebno podržati nekoga ko se svim silama godinu dana zalaže da ova priča ne dođe samo do Sarajeva, Tuzle i Zenice nego da ode dalje, pa da dođe do Evropskog parlamenta do Brisela. Prepoznati smo u Briselu i Bundestagu, a ovdje nismo od Vlade HNK", kazao je Arapović.