Reakcija na zakon
472

Udruženje vlasnika nargila barova: Zašto je Vlada FBiH izjednačila vodene lule s cigaretama?

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile - vodene lule u FBiH oglasilo se povodom novog Prijedloga zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda kojeg je jučer usvojila Vlada FBiH.

"Već godinama gledamo kako vladajuće strukture u našoj državi nemaju sluha za svoje građane i kako svoje odluke donose na osnovu vlastitih interesa. Posljednji primjer je svrstavanje vodene lule ili nargile kao nikotinskog proizvoda i izjednačavanje sa cigaretama. Na posljednoj sjednici Vlada FBiH je utvrdila prijedlog Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i desilo se upravo to čega smo se bojali, pored brojnih pisama namjere, pokušaja da se nađe zajednički pravac, dokaza koji nepobitno ukazuju na suprotno od onog što je u Prijedlogu Zakona navedeno, sastanka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, na kojem nam je obećano da će se Zakon uskladiti na način da niko ne bude oštećen, te nizom drugih aktivnosti, dovedeni smo u situaciju da nijedan naš prijedlog, niti primjedba nije razmatrana niti uvrštena u Prijedlog Zakona", saopćili su iz ovog udruženja.

Navode da se nisu borili podmićivanjem državnih službenika, niti prljavom kampanjom ispunjenom lažima, nego samo činjenicama i podacima.

"Nargila barovi u BiH trenutno zapošljavaju veliki broj ljudi različitih profesija, koji donose svaki mjesec platu svojim porodicama i uplate po osnovu socijalnih i zdravstvenih doprinosa državi. Vodena lula ili nargila nije nikotinski proizvod i kao takav ne može biti dio prijedloga Zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda", saopćili su.