{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje veterana RS Dodiku: Opametite se ili idemo i mi na proteste

11.2.2014. u 08:46
1.148
295
Udruženje veterana RS Dodiku: Opametite se ili idemo i mi na proteste
1.148
Udruženje veterana RS Dodiku: Opametite se ili idemo i mi na proteste
Udruženje veterana RS-a prvi su koji razbijaju šutnju u tom entitetu i javno saopćavaju tamošnjoj vlasti da se ne opušta, jer nije radila dovoljno da bi to sebi mogla dozvoliti. Protesta će kažu biti i u Republici Srpskoj ukoliko predsjednik entiteta Milorad Dodik ne shvati ozbiljno njihove zahtijeve.
"Lakomislena, naivna, pa čak i cinična izjava predsjednice Vlade Republike Srpske o tome kako je Republika Srpska sređena, a i prijeteći ton poruke predsjednika Republike Srpske, kako će država naći mehanizme da spriječi pobunu, ne uklapaju se u zapovijest za odbranu Republike od prelivanja haosa iz FBiH-a.

Naprotiv, to je dodatno dolivanje ulja na vatru čiji su potpaljivači upravo nosioci vlasti na svim nivoima koji po svaku cijenu žele da održe državu na kriminalu, korupciji, nepotizmu i užasnom obrazovanju čije posledice već dolaze na naplatu", stoji u saopćenju ovog Udruženja.

Oni su u saopćenju također vrlo jano dali do znanja da priča vladajućih struktura u RS-u o tobožnjem patriotizmu ne pije vode i da gladan narod više nema razumijevanja za nerad.

"Ma koliko se kleli u svoj patriotizam, nazivajući izdajnicima sve one koji više vjeruju svojim očima nego mirnodopskom busanju u grudi junačke, mi veterani Vojske Republike Srpske nećemo predati tapiju na Republiku, nego ih pozivamo da preduzmu prve korake da nam se ne desi Federacija", prenose RTV BN i portal Istinito.

Udruženje je preciziralo i svoje zahtijeve Miloradu Dodiku i vladajućem SNSD-u, a to su:

"Predsjednik Republike Srpske, po svojoj ustavnoj obavezi o izražavanju jedinstva, dužan je Predsjednika BORS-a (boračka organizacija u RS) Panteliju Ćurguza, odmah da pozove na davanje ostavke bez odlaganja, jer ga je na tu funkciju predsjednik Republike i ustoličio bez ikakve ustavne obaveze.

Ćurguz već odavno ne predstavlja ogromnu većinu nezadovoljnih demobilisanih veterana rata čije je nezadovoljstvo dostiglo vrhunac pristajanjem na ponižavajući Zakon o borcima i invalidsko-boračkoj zaštiti, čak i mimo stavova male grupe koju predstavlja.

Ukoliko to predsjednik RS ne uradi najkasnije do 15. februara u 12. sati veterani Vojske Republike Srpske kreću u potpisivanje peticije pod nazivom: "Da nam se ne desi Federacija" u kojoj će ostavka Pantelije Ćurguza ostati prva od deset tačaka pripremljene peticije.

U međuvremenu, od svih nosioca funkcija u RS zahtijevamo da na sve sastanke na koji se pozivaju predstavnici boračkih kategorija učestvuju i predstavnici veterani Vojske Republike Srpske.

Zahtjevamo od predsjednika Republike Srpske da najkasnije do prvog marta opozove Ranka Škrbića, ambasadora u Beogradu i prepusti ga organima gonjenja i time da prvi znak dobre volje da kao predsjednik RS ne ignoriše svoj narod.

Pod ovom tačkom zahtjevamo i javnu i nedvosmislenu podršku svih struktura vlasti i opozicije da čvrsto stane iza Ministarstva unutrašnjih poslova koje u prioritet mora uzeti predmete pljačkaške privatizacije i krenuti u konačni obračun sa tajkunima koji su na radničkoj muci i prevari svih nas stvorili imperije u zemlji i inozemstvu.

U ovom trenutku ne želimo fabrikovati zahtjeve nego ispitati volju nosioca vlasti u RS koju smo im povjerili na čuvanje, da li stvarno čuvaju Republiku Srpsku ili armiranu kriminalnu strukturu i svoje poslušnike.

Za razliku od svih plaćenih republičkih i državnih službi mi smo "Ulicu i motke“ predvidjeli, kao što i ostavku koordinatora policijskih struktura na nivou BiH vidimo kao uvod u ponovno postavljanje reforme policije na dnevni red.

Strategija i taktika su prije svega vojne discipline i mi ih jako dobro razumijemo. Zato morate znati predsjedniče RS da su nam i vaša strategija i taktika kao i ciljevi svih političkih vođa u Republici Srpskoj providne. Zato u pamet se funkcioneri! Dok svu vojsku pogubili niste", stoji u saopćenju ove organizacije, kojeg smo prenijeli u cijelosti.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: