BiH
0

Radojičić razgovarao s delegacijom veterana

FENA
S današnjeg okupljanja ratnih veterana (Foto: Anadolija)
S današnjeg okupljanja ratnih veterana (Foto: Anadolija)
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić primio je danas delegaciju Udruženja veterana RS-a, predvođenu Duškom Vukotićem te ih obavijestio da njihovi zahtjevi idu u redovnu proceduru skupštinskom odboru i Vladi RS-a koji treba da daju svoje mišljenje.

Ponovio je da se i s inicijativom Udruženja veterana RS-a, u skladu s Poslovnikom, postupa kao i sa svakom drugom iz nevladinog sektora, tj. upućuje se nadležnom skupštinskom odboru i Vladi RS-a da daju svoje mišljenje.

"Ukoliko dobiju pozitivno mišljenje pristupa se izradi određenog akta, a ako je mišljenje negativno, to znači da za to ne postoji potreba", pojasnjio je Radojičić ističući da Duško Vukotić kao bivši poslanik parlamenta RS-a, zna za te procedure.

Veterani traže od parlamentaraca da stave na dnevni red njihov zahtjev kojim će obavezati Vladu da donese odluku o formiranju fonda za pomoć nezaposlenim i demobiliziranim borcima i da se objavi registar boraca koji se finansiraju iz budžeta.

Radojičić je potvrdio da je imao korektan razgovor s delegacijom Udruženja veterana, ali i dodao da kroz Narodnu skupštinu RS-a prolaze deseci udruženja građana i građani pojedinačni te da ne vidi ništa drugačije u ovom u odnosu na sve druge sastanke.

"U Skupštini je prošao veliki broj udruženja boraca i njih pojedinačno, a razlika je bila u tome što je određeni broj osoba danas demonstrirao pred parlamentom, a neki drugi koji dolaze ovdje ne demonstriraju", dodao je Radojičić.

Kazao je da ne želi da ulazi u unutrašnje odnose među boračkim udruženjima i pojedincima, jer je proteklih nekoliko sedmica bila poprilična zbrka s dopisima prema Narodnoj skupštini.

"Povremeno se javljao Štab demobiliziranih boraca, povremeno Udruženje veterana, pa oni zajedno, a jutros je bilo poziva da su ovi što su se okupili pred parlamentom nelegalni. Ne želim da ulazim u odnose udruženja i osoba koje su u ovome", naglasio je Radojičić i dodao da bi bilo izuzetno štetno boračke kategorije usmjeravati jedne protiv drugih.

Duško Vukotić je potvrdio da su zadovoljni sastankom s Radojičićem.

"Radojičić nas je uvjerio da je naše zahtjeve proslijedio onima koji treba da traže rješenje za naše zahtjeve, Vladi RS-a, resornom ministru i nadležnom skupštinskom odboru za boračko-invalidsku zaštitu", precizirao je Vukotić i dodao da će sačekati da dobiju te stavove.

Kazao je da zbog vaskršnjih praznika obustavljaju svoje aktivnosti, a nakon Vaskrsa ponovo će "nastaviti da bude borce i podižu svijest da se RS mora da bavi boračkom problematikom".

"Zadovoljan sam što je konačno došlo do prvog kontakta nadležne institucije RS-a i nas kao demobilisanih boraca-veterana RS-a. Nećemo odustati od svojih zahtjeva", rekao je Vukotić, ali i dodao da će raditi na buđenju svijesti boraca da se moraju sami boriti za svoja prava, u saradnji s institucijama RS-a.