Pismo Kajganiću
57

Udruženje svjedoka genocida traži da Tužilaštvo BiH preuzme istragu neriješenih ubistava povratnika u RS-u

S. Š.
Milanko Kajganić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Milanko Kajganić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je otvoreno pismo glavnom tužitelju Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanku Kajganiću povodom ubistva 13 povratnika u Republici Srpskoj.

Naime, od ubistva 13 povratnika u Republici Srpskoj prošlo je više od 15 godina, a niti jedan slučaj do danas nije riješen. Tim povodom, Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je otvoreno pismo državnom tužitelju Kajganiću.

Riječ je o ubistvima Rizah Okić, Ibrahim Osmanović i Enver Dubinović koji su ubijeni aprila 1996. u Sjenini kod Doboja, a istraga se vodi protiv NN osoba.

Potom, ubistvo Melihe Durić ubijena u Vlasenici, Sejfe Ahmetovića koji je ubijen u Glogovoj kod Bratunca, Hazimu Čajlakoviću i Rasimu Bilaliću ubijenih u Lazama kod Teočaka, Muradifu Aliću ubijenom u Mahali kod Osmaka, Meši Arnautoviću ubijenom u mjestu Gajeva kod Lopara, Muratu Badiću ubijenom 2002. godine u Banjoj Luci, Paši Mustafić ubijenoj 2005. godine u naselju Pećišta kod Potočara te Muharemu Baliću i Almiru Redžiću, ubijenom jula 2014. godine u Trnopolju kod Prijedora.

Za sva ova ubistva istraga se vodi protiv NN lica, navelo je Udruženje u svom pismu.

"S obzirom na to da je prošlo i više od 15 godina od ubistva povratnika u RS-u te da niti jedno ubistvo nije dobilo sudski epilog u kojem bi bili kažnjeni počinitelji, postalo je očito da nadležna regionalna tužilaštva nisu u stanju pronaći ubice. Tražimo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u skladu sa KZ i ZKP BiH, preuzme predmete i nastavi postupak istrage te eventualno podigne optužnice protiv odgovornih", navodi se u pismu Udruženja.