"Puna podrška"
6

Udruženje sudija RS o videu s Tegeltijom: Pretpostavka nevinosti je stub demokratskog društva

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa objavljivanjem snimka na portalu Žurnal na kojem se nalazi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća BiH Milan Tegeltija, te povodom atmosfere javnog linča koji se stvara u medijskom prostoru, oglasilo se Udruženje sudija Republike Srpske.

Prvenstveno ističu da je pretpostavka nevinosti osnovni postulat demokratskog društva koji moraju poštovati svi i koja se odnosi na svakoga uključujući nosioce prvosudnih funkcija pa tako i predsjenika VSTV-a.

"Sve okolnosti ovog slučaja treba što prije da provjeri i istraži nadležno tužilaštvo, te procesuira sva odgovorna lica. Nadležno tužilaštvo mora svoj posao raditi u miru bez bilo kakve vrste pritiska od strane bilo politički predstavnika, bilo medija. Za sva ponašanja, nosioca pravosudnih funkcija uključujući i članove i predsjenika Vijeća predviđene su procedure utvrđivanja odgovornosti, te se iste procedure shodno Zakonu o VSTV moraju poštovat", kažu iz Udruženje sudija Republike Srpske.

Nikakvi vaninstitucionalni oblici pritiska na članove i predsjednika VSTS-a nisu dozvoljeni, te se sve odluke VSTV-a u tom kontekstu moraju poštovati, kaže se u saopćenju.

"Udruženje sudija Republike Srpske daje punu podršku VSTS BiH u njegovim odlukama povodom ovih pitanja, te će iste bezrezervno poštovati", navodi se u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik Upravnog odbora Udruženja sudija Republike Srpske Milenko Milekić.