BiH
0

Udruženje slijepih i slabovidnih osoba u Goraždu: Treba nam svakodnevna podrška

Piše: N. N.
Međunarodni dan bijelog štapa bio prilika da se ukaže na brojne poteškoće s kojima se susreću članovi Udruženja slijepih i slabovidnih soba u Goraždu.

Redovno se okupljaju u prostorijama Udruženja a većina ima problema sa zdravljem, pa im je neophodna bolja zdravstvena zaštita. 

Svakodnevno nastoje ukazati na neophodno podizanje svijesti u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.

“O ovom problemu ne treba govoriti samo 15. oktobra, nego svakog dana u godini, jer su slijepe osobe ravnopravni članovi društva. Naše udruženje broji stotinjak članova i borimo se da im pomognemo što se tiče zakonske regulative da bi im bilo bolje. Međutim, problemi su veliki, evo nedavno smo imali poplavu u kojoj su nam svi aparati, kompjuteri i dokumentacija bili u opasnosti, uspjeli smo spasiti jedan dio. Taj poplavljeni dio se mora sanirati ali to iziskuje finansijska sredstva, a njih nažalost nemamo”, kaže Rašid Borovac predsjenik Udruženja.

Borovac ističe da im pomoć stiže od direktorice Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafije Hodo i Centra za socijalni rad. Ovoj osjetljivoj populaciji potrebno je mnogo više brige i podrške.