Kultura
66

Taktilna izložba za slijepe i slabovidne osobe biće otvorena 15. oktobra

Klix.ba
Na Međunarodni dan bijelog štapa, 15. oktobra, u organizaciji "Udruženja Kotezlije" u Turskom kulturnom centru "Yunus Emre" biće otvorena 1. Taktilna izložba .
Prva Taktilna izložba namijenjena je slijepim i slabovidnim osobama te svim ljudima koji žele drukčiju percepciju likovnoga djela. U prvoj postavi slijepe i slabovidne osobe mogle bi dodirom osjetiti i dijagramom ispisanog na Brajlovu pismu približiti umjetničkom djelu.

Cilj taktilne izložbe je da se putem dodira slijepim i slabovidnim osobama predstavi nekoliko kapitalnih djela bosansko hercegovačke moderne umjetnosti i umjetnika iz cijele zemlje. (Mensud Kečo, Fikret Libovac,Lejla Ćehajić, Samir Sućeska, Adis Lukač, Bojana Mikulić, Stjepo Gavrić).

"Kao nevladina organizacija prepoznali smo da se slijepe i slabovidne osobe nalaze na margini društva. Gubitak vida je vrlo težak i čovjeka ostavlja u potpunom mraku. Zdrave osobe često imaju predrasude prema onima koji ne vide. Oduvijek su bila poznata zanimanja u kojima su se slijepi dokazali kao dobri i vješti radnici", poručuju iz udruženja.

"Svjesni smo da među nama žive slijepe i slabovidne osobe, međutim postavlja se pitanje jesmo li učinili sve potrebno da one budu ravnopravne s drugim članovima društva. Solidarnost sa slijepima ne smije biti apstraktna nego konkretna. To znači da stvarnost slabovidnih treba shvatiti u širem društvenom kontekstu. Oni koji ne vide ne trebaju našu milostinju nego ostvarenje različitih mogućnosti djelovanja u društvu. Analiza sadašnjeg stanja pokazuju da slijepe i slabovidne osobe nisu dovoljno uključene u društveni život, ne u onoj mjeri u kojoj bi trebale biti. Broj slijepih osoba u našoj zemlji se kreće negdje oko 5500. Stoga se javila potreba za organiziranjem ovakvog projekta čija bi djelatnost bila usmjerena ka zadovoljavanju potreba ove grupe korisnika. Pored primarnog cilja, projektom je predviđen i humanitarni/donatorski karakter koji bi prodajom izloženih djela dio išao udruženjima, fondacijama i školama za slijepu i slabovidnu djecu. Naš cilj je da buduće postavke taktilne izložbe budu kao i ova svake godine 15.oktobra na Međunarodni dan bijelog štapa", navode iz "Udruženja Kotezlije".

Otvaranje 1. Taktilne izložbe pod nazivom "Dodir umjetnosi" će se desiti u Turskom kulturnom centru "Yunus Emre", Mula Mustafe Bašeskije 31 u četvrtak 15.10.2015. u 18 h.